Meertalige Minibieb

recreatief
Doneer een kinderboek en help een ander!
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Bibliotheek Hoorn
 • Ingediend:
  2 april 2024
 • Weergaven:
  3965

Update 21 mei 2024

Wow! Er zijn al een hoop boeken gedoneerd, waaronder een bijzondere donatie van 59 Poolse kinderboekjes! De bibliotheek is hier ontzettend blij mee. Ze hopen binnenkort de minibieb helemaal te kunnen vullen met de gedoneerde boekjes.

Heb je nog kinderboeken om te doneren? Dat kan via alle drie de vestigingen in Hoorn.

Doneer een kinderboek en help een ander

Heb jij kinderboeken in een andere taal dan Nederlands die niet meer gelezen worden? Geef ze dan een tweede leven en doneer je boek! Wij zorgen er voor dat de boeken gratis afgehaald kunnen worden in een mini-bieb. Dat is een mooie manier om iemand anders in onze stad te helpen!

Kinderen laten lezen in allerlei talen

De Bibliotheek Amstelland organiseerde eerder ‘World of Books’ –  dit is een boekenkast met kinderboeken in allerlei talen, zoals Turks, Portugees, Spaans, en nog veel meer. Deze boeken komen in een geheel eigen minibieb, waar iedereen een boek mag achterlaten, of zelf mag lenen. Ook als je geen lid van de bibliotheek bent. Deze minibieb is voor en door de inwoners, en dit zouden we ook graag in de bibliotheken van Hoorn realiseren.

Een collectie aanleggen in allerlei talen is voor ons helaas niet haalbaar en met de meertalige mini-bieb stellen we toch boeken in verschillende talen beschikbaar.

In onze mooie stad Hoorn lijkt het ons een goed idee om deze mooie gedachte voort te zetten!

Het idee achter de mini-bieb

We zouden graag het voorlezen in de moedertaal stimuleren, zodat kinderen een betere taalontwikkeling krijgen en daarmee uiteindelijk laaggeletterd terugdringen. De laaggeletterdheid ligt 5% hoger in Hoorn dan het landelijk gemiddelde en daar willen we als Bibliotheek heel graag wat aan doen.

Laaggeletterdheid maakt het lastiger om mee te doen in de maatschappij, en sluit anderstalige kinderen ook buiten. Een goede taalontwikkeling begint in je moedertaal, zorgt ervoor dat je je beter kunt ontwikkelen in rekenen, taal, lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Lezen begint bij het leren van de moedertaal, zodat zij later makkelijker een andere taal leren.

Zo kun je helpen

Heb jij kinderboeken in een andere taal dan Nederlands? Breng deze dan naar de minibieb in de bibliotheek zodat kinderen deze kunnen lezen. Lever een kinderleesboek in bij een van de drie vestigingen in Hoorn (Centrum, Risdam of Kersenboogerd). Dat kan bij de balie van de vestiging.

Heb je vragen of suggesties voor dit initiatief? Neem dan contact op met Bibliotheek Hoorn of laat een bericht achter in de comments.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Deel dit initiatief

Wat is er nodig om dit initiatief te realiseren?