Levensgroot schaakspel in de buitenlucht

recreatief
Schaken in de buitenlucht op een prachtige locatie in de binnenstad, voor jong en oud.

Het schaakspel is gerealiseerd!

Het idee van Co Buysman (voorzitter van de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn) om een levensgroot schaakspel in Hoorn te realiseren is een feit! Op een van de mooiste plekjes in Hoorn, namelijk de binnentuin van de Bibliotheek in Hoorn aan de Wisselstraat. Hier kan iedereen van genieten, jong en oud. De levensgrote schaakstukken worden bewaard door de Bibliotheek dus iedereen kan altijd bij hun terecht.

Co vertelt

Een openluchtschaakspel als ontmoetingsplaats. De eerste partijen op het schaakbord van vier bij vier meter in de tuin van de bibliotheek aan de Wisselstraat maken meer los dan ik had verwacht. Er wordt veel gelachen als we ons verzamelen ten behoeve van een artikel op de voorpagina van het Dagblad voor West-Friesland. Rob Bennis (Voor Een Mooie Stad) neemt het op tegen mij, Co Buysman (voorzitter van de Hoornse schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn). Gerben Bakker (bibliotheek) kijkt, zittend als een volleerd schaker, toe. Marcel Rob maakt er voor de krant een fraaie foto van. We spelen op kloostergrond. Religie en schaken, in een ver verleden ging dat niet goed samen. Nu is het een perfecte tweeëenheid. De witte velden van het schaakbord hebben de milieuvriendelijke kleur groen gekregen en dat past prachtig in de groenrijke tuin en bij de ‘groene’ ramen van de bibliotheek. De zwarte velden zijn milder geworden, nu ze donkergrijs zijn. Ik heb in een zwembad geschaakt, in een trein, op een veerpont, aan de voet van de Himalaya (een partij van topniveau, want 5000 meter hoogte), op de Roode Steen met gebreide schaakstukken, maar ook spelen in een middeleeuwse omgeving is bijzonder.

Een dag later tref ik er twee clubgenoten, Arend Stapel en Fred Avis. Bibliotheekbezoekers zitten buiten en kijken toe en maken een praatje. Mensen lopen van de poort van het vroegere Oudevrouwenhuis naar de poort aan de Wisselstraat en kijken met plezier naar die nadenkende 50-plussers. Een jongen zegt, bijna fluisterend: ,,Ze schaken.’’ Er wordt regelmatig een foto gemaakt.

Weer een dag later kom ik Danny Wilmans tegen. Hij heeft een schilderklus bij de buren. Met leden van schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn, BBH Sierbestrating, Jos Bouwhuis Tuinen, Reclamebureau Devani Creative en De Spellenhoorn heeft Schildersbedrijf Wilmans het grootste schaakbord van Hoorn gesponsord. Gedurende tientallen jaren zijn we elkaar nooit tegengekomen en nu in korte tijd verschillende keren. Een openluchtschaakspel als ontmoetingsplaats. Nu hopen dat we een stralende zomer tegemoet gaan.

Hoe het begonnen is

Ooit was schaken een sport van vooral oudere mannen die, sigaar- of pijprokend, in een grote, oude zaal met weinig ramen hun partijen speelden. Schaken is nog steeds een binnensport, maar in Hoorn verandert dat. We gaan buiten nadenken. Oud geldt alleen voor de leeftijd van de binnenstad. Het openluchtschaakspel in Hoorn is voor kinderen, jongeren en senioren. Maak een praatje, doe een zet, speel één tegen één of twee tegen twee. Schaken versterkt het brein. Het helpt bij logisch nadenken, het oplossen van problemen, het kennen van de eigen verantwoordelijkheid. En in de buitenlucht is dat nog extra gezond!

Het idee

Naar idee van het schaakspel op het Max Euweplein in Amsterdam willen we in Hoorn ook een levensgroot schaakspel realiseren. Nu hebben wij daar ook nog eens de perfecte locatie voor op het oog: de binnenplaats van de centrale bibliotheek op de Wisselstraat. Deze binnenplaats is te bereiken via het oude vrouwenpoortje op de Wisselstraat of via het oude vrouwenpoortje op het Kerkplein.

Deze plek is naar onze mening de perfecte plek, als je tijdens het schaken om je heen kijkt zie je de mooie historistische elementen in deze verstopte binnenplaats. En na het schaken kun je gemakkelijk naar het leescafé van de bibliotheek voor een heerlijk kopje koffie of thee. De locatie is ook uitermate geschikt voor de opslag van de stukken, de binnenplaats wordt namelijk buiten openingstijden afgesloten van publiek dankzij de twee ‘oude vrouwen’ poortjes.

De bibliotheek is eigenaar van de binnenplaats en heeft de wens om deze opnieuw in te richten. Ze vinden het een leuk idee om hierin het schaakspel mee te nemen.

 

 

 

Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Wat is er nodig om dit initiatief te realiseren?

Aanhanger

Voor het vervoeren van een deel van de stenen hebben wij een aanhanger nodig. Dit zal gaan om een paar uur.

Wat krijg je ervoor terug?
Een levensgroot schaakspel in de binnentuin van de bibliotheek. Leuk voor het hele gezin.

Nieuwe bijdrage: Familie van Wegen - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt

Bestrating

Welk bedrijf uit Hoorn vindt het leuk hier letterlijk een steentje aan bij te dragen en de bestrating voor zijn rekening te nemen? 

Wat krijg je ervoor terug?
· Jouw naam/logo zal te zien zijn in de binnentuin.
· Aandacht online/Facebook en in het persbericht.

Nieuwe bijdrage: Jos Bouwhuis tuinen - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt

Draag een steen bij

Voor € 5,- kun jij letterlijk je steentje bijdragen. Voor het spel zijn 32 witte en 32 zwarte tegels nodig. Doe jij mee?

Wat krijg je ervoor terug?
· Een eigen 'geadopteerde' gesigneerde tegel
· Een levensgroot schaakspel in een prachtige binnentuin in Hoorn

afgevinkt

Een locatie voor het levensgrote schaakspel

Wij hebben natuurlijk een plek nodig, deze plek moet voor iedereen toegankelijk zijn om te komen.

 

Wij mogen dit plaatsen in de binnentuin van Bibliotheek Hoorn, Wisselstraat 8. Dit is een perfecte locatie omdat door hun medewerking zij de schaakstukken elke dag naar binnen en naar buiten kunnen doen. Daarnaast kunt altijd even binnen lopen voor een kopje koffie/thee met een heerlijk gebakje.

Nieuwe bijdrage: Bibliotheek Hoorn - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt