Innovation Hub Hoorn

Een broedplaats waar nieuwe innovatie en bestaande bedrijvigheid samen komen om te investeren in onze regio.
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Dennis Commandeur
 • Ingediend:
  9 oktober 2018
 • Weergaven:
  41299

Dennis Commandeur, Partner bij Claassen, Moolenbeek & Partners, komt vanuit zijn rol als consultant voor het MKB bij veel ondernemingen over de vloer. Bijvoorbeeld bij innovatieve startups maar ook bij bewezen MKB-ondernemingen. Hier is duidelijk geworden dat veel van de behoeften van Start-ups aanwezig zijn bij MKB-bedrijven. En de bewezen MKB-bedrijven willen graag concurrerend blijven en kunnen innovatie die aanwezig is bij Start-ups goed gebruiken. Toch wordt er niet vaak samengewerkt tussen MKB-bedrijven en Start-ups, daarom zou hij graag in Hoorn een plek opzetten waar vraag en aanbod bij elkaar komt.

De aanleiding

Getalenteerde inwoners uit onze regio trekken weg naar (innovatieve) bedrijven in de grote steden. De Start-up scene in de grote steden trekt de ondernemende jongeren. ING stelt dat Groot-Amsterdam een banenmotor is die veel werknemers uit de provincie aan het werk helpt. Tegelijkertijd zuigt de hoofdstad uit de aangrenzende gebieden de werkgelegenheid weg, zoals bijvoorbeeld in de mediasector.

Het idee

Het idee is om een goed bereikbaar leegstaand pand in Hoorn om te toveren tot Innovation Hub Hoorn. De plek moet allereerst ruimte bieden aan bestaande MKB bedrijven uit de regio die daar met een speciale afdeling een ruimte kunnen krijgen om te werken aan nieuwe producten en diensten. Er is wetenschappelijk bewezen dat nieuwe initiatieven vanuit ondernemingen beter werken wanneer deze buiten de onderneming zelf komen te staan.

Daarnaast moet de locatie zeer interessant en lucratief worden voor start en scale-ups van binnen en buiten de regio om zich hier te vestigen. Wanneer dit gecombineerd wordt met een aantal goede faciliteiten zoals bv. werkplekken voor freelancers, 24/7 toegang, snel internet, een goede koffiebar met leuke netwerkactiviteiten ontstaat er een kruisbestuiving van alle beoogde partijen. Dit moet zorgen voor meer innovatie en bedrijvigheid wat onze regio zeer ten goede komt.

Hoorn heeft veel te bieden

Start-ups uit de regio Groot-Amsterdam die willen opschalen, hebben vaak moeite met het vinden van een geschikte locatie voor hun bedrijf. Ook het aannemen van personeel kan lastig zijn. Hoorn kan een perfect alternatief bieden met enkele voordelen zoals:

 • Zeer goede infrastructuur
 • Goedkoop vestigingsklimaat met ruimte mogelijkheden
 • Ruim aanbod van getalenteerd personeel
 • Sterke vertegenwoordiging innovatieve bedrijven in de agri, techniek, bouw en food industrie

Draagvlak

De realisatie van dit idee vraagt om veel inzet en energie vanuit de politiek, ondernemers en investeerders. Daarom is de eerste stap om te onderzoeken of hier draagvlak voor gecreëerd kan worden en om te bepalen waar precies de behoefte ligt. Laat daarom weten of jij dit idee steunt en stem voor. Laat ook een reactie achter en geef aan waar jij als ondernemers, freelancer of bestuurder behoefte aan hebt en waarom.

 

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • geprobeerd

Deel dit initiatief