Schoon met een Sjabloon

We houden de Kersenboogerd schoon, door elkaar te wijzen op hoe het hoort met een sjabloon.
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Margreet Aartsen
 • Ingediend:
  26 maart 2021
 • Weergaven:
  16715
Update: 25-6-2021

De drie sjablonen zijn klaar en vanaf nu kun je ze tegen komen in het straatbeeld van de Kersenboogerd! Op vrijdag 25 juni heeft Margreet, die het initiatief bedacht heeft, de eerste uiting samen met Wethouder Samir Bashara geplaatst.

Update: 24-4-2021

De top 3 is bekend! Vele kreten zijn ingezonden en de top 3 van beide categorieën is gemaakt. Via social media was het mogelijk om te stemmen op de volgende kreten:
𝗢𝗽 𝗽𝗹𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗮𝗳𝘃𝗮𝗹 𝗶𝗹𝗹𝗲𝗴𝗮𝗮𝗹 𝗴𝗲𝗱𝘂𝗺𝗽𝘁 𝗼𝗳 𝗯𝗶𝗷𝗴𝗲𝗽𝗹𝗮𝗮𝘁𝘀𝘁 𝘄𝗼𝗿𝗱𝘁:
📢Kom niet in de puree, maar spreek iets af met HVC
hoorn.nl/afval
📢Wij houden het graag netjes hier, dus regel het op de juiste manier
📢Weet je wat ik heb? Die handige HVC-app.
𝗢𝗽 𝗽𝗹𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝘃𝗲𝗲𝗹 𝗽𝗲𝘂𝗸𝗲𝗻 𝗹𝗶𝗴𝗴𝗲𝗻:
📢Werk aan een goed klimaat; gooi geen peuk op straat
📢Jij bent toch geen viespeuk?! Niet hier (pijl peuken), maar daar (pijl prullenbak)
📢Houd onze straat leuk, dus ruim op die peuk.

Nu wordt er hard gewerkt aan het ontwerp van de winnende kreten. Binnenkort meer.

Het idee

Margreet Aartsen woont zelf in de Kersenboogerd en is al jaren fanatiek bezig met het opruimen van zwerfafval. Regelmatig schrikt ze van de grote hoeveelheden afval op straat. Er wordt grofvuil zonder afspraak op straat (bij)geplaatst. Of er ligt een complete inhoud van een asbak gewoon op straat. Handhaven is lastig gebleken, de oplossing zit echt in het veranderen van het gedrag van mensen. Ook is niet iedereen even bekend met de mogelijkheden die afvalverwerker HVC biedt voor inwoners als het gaat om het ophalen van grofvuil. Dit moet anders dacht ze en via de ‘Zet je licht aan’ actie van de ANWB kwam ze op het idee om met sjablonen en tijdelijke verf inwoners te wijzen op hoe het zou moeten. Het idee bracht ze in bij de actie van Puur Hoorn die opzoek was naar duurzame ideeën in de Kersenboogerd. Haar idee is verkozen en krijgt hulp vanuit Puur Hoorn bij de realisatie.

Het plan

Het plan is als volgt. Margreet gaat eerst opzoek naar de juiste kreet om daarmee een mooi ontwerp te maken voor twee sjablonen. Een voor het tegengaan van peuken op straat en de ander voor het voorkomen van het illegaal (bij)plaatsen van grofvuil. Hier kun je Margreet bij helpen door mee te denken. Zie link onderaan deze pagina. Wanneer de sjablonen gemaakt zijn kunnen er sets uitgedeeld worden met tijdelijke groene krijtspray. Wijkbewoners kunnen zo helpen met het plaatsen van deze vriendelijke boodschap op locaties waar het mis gaat. De krijtspray die gebruikt wordt is op basis van kalk, biologisch afbreekbaar en dus niet belastend voor het milieu. Afhankelijk van de weestomstandigheden zal de spray na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Wat is er nodig om dit initiatief te realiseren?

Meehelpen?

Wil je Margreet graag helpen met dit initiatief door een set op te halen en de sjablonen met krijtspray te spuiten op plekken waar het nodig is? Meld je dan hier aan!
Nieuwe aanmelding: Brecht Visch - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Denk mee over ontwerp 'Grofvuil' sjabloon

Welke kreet of welk ontwerp past goed bij een situatie waar grofvuil zonder afspraak is geplaatst? Brainstorm tot 17 april digitaal mee via een 'dotstorming' bord. Je kunt met een 'card' een kreet toevoegen of eventueel met 'image' er ook een afbeelding bijzetten. Je kunt ook gewoon even kijken en één stem (vote) uitbrengen op het beste ontwerp.
Nieuwe aanmelding: afgevinkt - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

DENK MEE OVER ONTWERP 'PEUKEN' SJABLOON

Welke kreet of welk ontwerp past goed bij een situatie waar veel peuken op straat beland zijn? Brainstorm tot 17 april digitaal mee via een 'dotstorming' bord. Je kunt met een 'card' een kreet toevoegen of eventueel met 'image' er ook een afbeelding bijzetten. Je kunt ook gewoon even kijken en één stem (vote) uitbrengen op het beste ontwerp.
Nieuwe aanmelding: afgevinkt - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt