CleanUp Hoorn

Inzending initiatievenmarkt 2019
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Marije van Haarlem
 • Ingediend:
  4 november 2019
 • Weergaven:
  32549
 • Doel:
  200 voorstanders
 • Stemmen:
  36
 • Voortgang:
  18%
Update: 11-11-2019

Een super initiatief om de stad schoon te houden. De gemeenteraad heeft echter geen rol bij de realisatie van het initiatief. De gemeente kan wel helpen, bijvoorbeeld met opruimmateriaal of door over het evenement te communiceren. Ook staan wij open om op basis van de verzamelde data te kijken of we prullenbakken moeten verplaatsen, bijplaatsen of weghalen. Team wijkzaken neemt contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Zwerfafval in onze havenstad

Zwerfafval is in Nederland een probleem, en zeker voor een havenstad zoals Hoorn. Kleine plastic flesjes, rietjes, blikjes en sigarettenpeuken belanden veelal op straat, in het park of raken te water. Voor onze mooie havenstad is het natuurlijk geen optie dat dit in de natuur belandt. Plastic breekt namelijk af tot microplastic dat vissen en andere dieren aanzien voor voedsel.

Samen kunnen we meer

Ik loop zelf regelmatig een rondje door het Julianapark en raap onderweg blikjes en plastic
zakjes op. Vaak zie ik dan andere individuen dit ook zelfstandig doen. Zo vist de WaterTaxi Hoorn bijvoorbeeld afval uit het water van de binnenstad, en kun je bij de Cinema Oostereiland interessante lezingen volgen over de plastic soep. Met dit initiatief hoop ik die mensen bij elkaar te brengen en samen een grotere impact te maken. Dit wil ik doen door maandelijkse gezamenlijke wandelingen te organiseren waarvoor je je als vrijwilliger kunt aanmelden.

Probleemgebieden aanpakken

Tijdens deze wandeling kun je met behulp van een app het opgeraapte zwerfafval in kaart brengen. Zo worden de gebieden waar het meeste zwerfafval wordt gevonden in één klap helder. Deze informatie wil ik indienen bij de gemeente zodat er concrete maatregelen genomen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van extra prullenbakken.

Hoe gaat het in zijn werk?

Per maand of per week vindt een wandeling plaats in een specifiek gebied in regio Hoorn. Deze wandeling vindt plaats met een team van vrijwilligers die graag willen helpen zwerfafval op te ruimen. De wandelingen kunnen zo lang of kort zijn als dat je zelf wilt aansluiten en je kunt kiezen in welk gebied je graag een stukje mee helpt opruimen. Wil je een keertje meehelpen of ken je iemand die dat graag zou willen doen? Meld je dan aan.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

Marieke

2022-12-04 16:58:09

Ik ben voor Ik ben voor
Supergoed idee, ik ben ondertussen lid geworden van CleanUp Hoorn en ruim elke maand in een van onze wijken zwerfafval op met de CleanUp Karavaan. Gezellig en erg nodig! Doe je ook mee?

Marieke

2022-12-04 16:57:27

Ik ben voor Ik ben voor
Supergoed idee, ik ben ondertussen lid geworden van CleanUp Hoorn en ruim elke maand in een van onze wijken zwerfafval op met de CleanUp Karavaan. Gezellig en erg nodig! Doe je ook mee?

Otto

2019-12-02 21:06:27

Ik ben voor Ik ben voor
Superplan! Ik doe mee!

Carine de Molennaar

2019-11-20 09:54:16

Ik ben voor Ik ben voor
Wat een supergoed idee! Ik wil graag meehelpen. Waar ook veel plastic en blikjes liggen, is in de vijvers van het Engelse Park (Wilhelminalaan) aan de Emmalaan (Venenlaankwartier). Echt te gek voor woorden.

nini

2019-11-14 09:33:39

Ik ben voor Ik ben voor
Goed idee!

Margreet

2019-11-08 15:50:57

Ik ben voor Ik ben voor
Wat goed! Je werkt met Litterati. Dit doe ik ook. Ik heb in een half jaar bijna 8000 stuks ingevoerd. Dit is zoveel belangrijker dan alleen rapen. Ook richting bijv. Mac Donald en Coca Cola etc.(verantwoordelijkheid) en regering (statiegeld). Er is ook een Facebookgroep Litterati.

Wilma

2019-11-06 09:10:48

Ik ben voor Ik ben voor
Wat een ontzettend goed idee Marije! Ik ga meer mensen oproepen dit idee te ondersteunen.

Deel dit initiatief