Een tweede leven voor verlaten fietsen

duurzaam
Overal kapotte fietsen? Zorg samen voor een opgeruimde buurt!
  • Initiatiefnemer:
  • Ingediend:
    31 augustus 2023
  • Weergaven:
    2147

Een tweede leven voor fietsen

Mijn naam is Robin en ik woon in het Westfriese Hof in Hoorn. Hier hebben de gemeente & Intermaris de laatste jaren stappen gezet naar een schonere en nettere omgeving, inclusief een aantal schitterende muurschilderingen.

Een blijvende doorn in het oog van de bewoners zijn echter de tientallen fietsen, in verschillende staten van verval in en rond de fietsenstallingen. Hoewel deze soms worden geruimd, staat er helaas nog meer dan genoeg waar niemand meer gebruik van maakt.
Bovendien wordt nu nog nauwelijks gebruik gemaakt van de fietsenstallingen.

Dit is mijn idee

Geïnspireerd door andere initiatieven op Voor Een Mooie Stad, kwam ik met het volgende idee.

Het zou zonde zijn om deze fietsen alleen te verwijderen en vernietigen. Een tweede leven geven aan bestaande producten en grondstoffen is uiteindelijk beter voor een duurzame toekomst.

Daarom zou ik graag een samenwerking zien tussen de gemeente Hoorn, Intermaris, een partij die bijvoorbeeld de fietsen kunnen repareren, en de buurtbewoners.

Fietsen beschikbaar stellen voor wie het nodig heeft

Het lijkt mij belangrijk dat deze fietsen niet voor de winst verkocht worden, maar ook op een mooie plek terecht komen. Ik denk hierbij aan kinderen die geen nieuwe fiets kunnen betalen, zoals de Fietsjes voor Minima. Maar dat kan ook voor de buurtbewoners zelf zijn, die het geld niet hebben om deze fietsen te repareren.

Word een ‘fietsen spotter’

Spot je een kapotte fiets in jouw buurt? Dan kun je dit online doorgeven als ‘fiets spotter’. In bijvoorbeeld het flatgebouw van het Westfriese Hof is er een bulletinboard waar een melding opgehangen kan worden, zodat er niet plots iemand zijn fiets verdwenen is.

Ongetwijfeld zijn er meerdere wijken in Hoorn te vinden waar dit probleem ook voorkomt. Daarom zou ik graag mijn eigen wijk als een testcase willen gebruiken. Wie weet kan een andere wijk dit idee dan ook gebruiken!

Help mee voor een schone buurt

Ben of ken jij een partij die de fietsen kan opknappen?

Of wil je zelf als buurtbewoner doorgeven waar jij kapotte fietsen hebt gespot?

Bekijk hieronder hoe jij kunt bijdragen aan dit initiatief!

Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Wat is er nodig om dit initiatief te realiseren?

Fiets spotters - Westfriese Hof

Woon je in de buurt van het Westfriese Hof en spot jij kapotte fietsen? Maak dan een melding! Geef je op als 'fiets spotter'. Maak een foto van de fiets en maak online een melding.
Nieuwe aanmelding: P. Rhodens - Bekijk alle aanmeldingen
nog 4 te gaan
4/8 aangemeld

Fietsen reparatie

De kapotte fietsen moeten worden ingezameld, en uiteindelijk gerepareerd of naar de juiste afvalplaats gebracht worden. De gerepareerde fietsen zouden aangeboden kunnen worden aan buurtbewoners met een kleine portemonnee of andere mensen die het nodig hebben. Daarvoor zoekt deze stadsmaker een partij die hier graag bij wilt helpen.
Nieuwe bijdrage: Francisca van Putten - Bekijk alle bijdragen
nog 3 te gaan
0/3 aangemeld

Fietsen stickeren

Als eenmaal duidelijk is dat het fietswrakken zijn en al een tijd niet zijn gebruikt door buurtbewoners, dan worden de fietsen gestickerd. Help je mee?
Nieuwe aanmelding: Intermaris - Bekijk alle aanmeldingen
nog 2 te gaan
2/4 aangemeld

Kapotte fietsen verwijderen

Op basis van meldingen van de 'fiets spotters' moeten de kapotte fietsen verwijderd worden, en bijvoorbeeld op een tijdelijke locatie ingezameld worden. Help je mee?
Nieuwe bijdrage: Intermaris - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt