Een tweede leven voor kapotte fietsen

duurzaam
Overal kapotte fietsen? Zorg samen voor een opgeruimde buurt!
  • Initiatiefnemer:
  • Ingediend:
    31 augustus 2023
  • Weergaven:
    10488

Update: 06-12-2023:

Vandaag zijn de kapotte fietsen ingezameld door Stichting Kinderfietsjes Actie, Intermaris en initiatiefnemer Robin. Een ontzettend geslaagde middag met een kopje koffie en wat lekkers, en door alle partijen met enorm veel enthousiasme aangevlogen.
Uiteindelijk zijn er ongeveer 60 fietsen opgehaald. De buurtbewoners van het Westfriese Hof vonden het een mooie actie, en zeker voor herhaling vatbaar.

Update: 23-11-2023

Stichting Kinderfietsjes Actie heeft haar hulp aangeboden voor het idee van Robin. Deze toppers gaan de kapotte fietsen van het Westfriese Hof repareren en doneren deze aan mensen met een laag inkomen. Vanmiddag is Robin langsgeweest in Zwaag samen met Intermaris om alles te bespreken.

Een prachtig voorbeeld van hoe we samen tot mooie oplossingen kunnen komen om de stad een stukje mooier te maken. En een hoop mensen blij!

Update: 05-11-2023

Samen met Intermaris heeft Robin alle kapotte fietsen van de vier flats gestickerd en netjes terug in de rekken gezet. Mochten bewoners hun fiets nog zelf willen opknappen, krijgen zij daar nu de een paar weken de gelegenheid voor.

Update: 31-10-2023

Goed nieuws! Robin is in gesprek geweest met Intermaris en samen gaan zij een plan uitwerken om in elk geval de kapotte fietsen op te ruimen. Intermaris heeft al veel pogingen ondernomen om deze flats mooi schoon te houden, maar zien nu een mooie gelegenheid om dit samen met de wijkbewoners aan te pakken.

Een tweede leven voor fietsen

Mijn naam is Robin en ik woon in het Westfriese Hof in Hoorn. Hier hebben de gemeente & Intermaris de laatste jaren stappen gezet naar een schonere en nettere omgeving, inclusief een aantal schitterende muurschilderingen.

Een blijvende doorn in het oog van de bewoners zijn echter de tientallen fietsen, in verschillende staten van verval in en rond de fietsenstallingen. Hoewel deze soms worden geruimd, staat er helaas nog meer dan genoeg waar niemand meer gebruik van maakt.
Bovendien wordt nu nog nauwelijks gebruik gemaakt van de fietsenstallingen.

Dit is mijn idee

Geïnspireerd door andere initiatieven op Voor Een Mooie Stad, kwam ik met het volgende idee.

Het zou zonde zijn om deze fietsen alleen te verwijderen en vernietigen. Een tweede leven geven aan bestaande producten en grondstoffen is uiteindelijk beter voor een duurzame toekomst.

Daarom zou ik graag een samenwerking zien tussen de gemeente Hoorn, Intermaris, een partij die bijvoorbeeld de fietsen kunnen repareren, en de buurtbewoners.

Fietsen beschikbaar stellen voor wie het nodig heeft

Het lijkt mij belangrijk dat deze fietsen niet voor de winst verkocht worden, maar ook op een mooie plek terecht komen. Ik denk hierbij aan kinderen die geen nieuwe fiets kunnen betalen, zoals de Fietsjes voor Minima. Maar dat kan ook voor de buurtbewoners zelf zijn, die het geld niet hebben om deze fietsen te repareren.

Help mee voor een schone buurt

Spot je een kapotte fiets in de Westfriese Hof? Dan kun je hier nu online melding van maken!

Dat doe je via fietsgespot.laatweten.nl.

Ongetwijfeld zijn er meerdere wijken in Hoorn te vinden waar dit probleem ook voorkomt. Daarom zou ik graag mijn eigen wijk als een testcase willen gebruiken. Wie weet kan een andere wijk dit idee dan ook gebruiken!

Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond

Kapotte fietsen verwijderen

Op basis van meldingen van de 'fiets spotters' moeten de kapotte fietsen verwijderd worden, en bijvoorbeeld op een tijdelijke locatie ingezameld worden. Help je mee?
Nieuwe bijdrage: Intermaris - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt

Fietsen stickeren

Als eenmaal duidelijk is dat het fietswrakken zijn en al een tijd niet zijn gebruikt door buurtbewoners, dan worden de fietsen gestickerd. Help je mee?
Nieuwe aanmelding: Intermaris - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Fietsen reparatie

De kapotte fietsen moeten worden ingezameld, en uiteindelijk gerepareerd of naar de juiste afvalplaats gebracht worden. De gerepareerde fietsen zouden aangeboden kunnen worden aan buurtbewoners met een kleine portemonnee of andere mensen die het nodig hebben. Daarvoor zoekt deze stadsmaker een partij die hier graag bij wilt helpen.

Nieuwe bijdrage: Stichting Kinderfietsjes Actie - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt