Stadsgesprekken

Luister naar stadsgesprekken over erbij horen en het koloniale en slavernijverleden.

De gemeente Hoorn organiseert dit jaar Stadsgesprekken. Op verschillende manieren worden er in de stad gesprekken gevoerd met inwoners. Deze gesprekken en verhalen vind je terug op deze pagina. Neem er eens rustig de tijd voor en luister oprecht naar jouw stadsgenoten. 


De kunst van het luisteren
Wanneer mensen oprecht en aandachtig naar elkaar luisteren, ontstaat er meer begrip voor elkaars situatie en gevoelens. Het lijkt soms wel alsof we steeds slechter naar elkaar luisteren. Emoties lopen hoog op bij thema's zoals het koloniale slavernijverleden. In plaats van elkaar beter begrijpen, komen we steeds verder tegenover elkaar te staan. Daarom organiseert de gemeente Hoorn de Stadsgesprekken en bieden wij vanuit 'Voor een mooie stad' een handig overzicht om op je gemak te kunnen luisteren

 

Luister je ook mee?

Een ervaren team gaat in april de straat op om op verschillende plekken in de stad individuele straatgesprekken te voeren. Te beluisteren als podcast.

In mei en juni met diverse gezelschappen. TwynstraGudde begeleidt drie talkshowgesprekken, in presentatieduo’s met lokale scholieren. Voor de eerste twee talkshows wordt via loting uit de 13 CBS-wijken van Hoorn een deelnemer geselecteerd om mee te praten. De derde talkshow wordt gevoerd met vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld en belangengroepen.

Inwoners en lokale instellingen worden uitgedaagd hun toekomstbeeld voor een inclusief Hoorn te verbeelden of te ontwerpen. Lokale vloggers gaan vervolgens met deze initiatiefnemers in gesprek. Dit resulteert in een serie vlogs die in juni en juli gepubliceerd worden.

 

Ontwerp jouw toekomstbeeld

Burgemeester Jan Nieuwenburg riep inwoners, ondernemers, verenigingen en instellingen om na te denken over hoe een ‘inclusief Hoorn’ er in de toekomst uit ziet en vraagt hen deze ideeën te delen. Van de ingezonden ideeën wordt een vlog-serie gemaakt, zodat de inzenders hun idee kunnen toelichten en de ideeën ook gedeeld kunnen worden. Alle ideeën en beelden zijn welkom, de vorm is volledig vrij,’ aldus de burgemeester. ‘Het mag een kunstwerk, tekening, filmpje of een toneelstuk zijn, maar je mag jouw idee ook mondeling toelichten. Ideeën konden tot uiterlijk 4 juni 2021 gedeeld worden.

 #SGHoorn

Heb je na het luisteren de behoefte om mee te praten of te reageren? Doe dit dan via Social media en gebruik de hashtag #SGHoorn.


Het vervolg

Na de laatste ronde gesprekken stelt het adviesbureau TwynstraGudde een eindadvies op voor de gemeente met een beeld over een mogelijk vervolg van de stadsgesprekken. Dit eindadvies wordt na de zomer van 2021 aan het gemeentebestuur aangeboden.

De straatgesprekken podcasts

Talkshows

De toekomstgesprekken Vlogs