Heeft onze stad voldoende te bieden voor jouw toekomst? Of heb jij een idee hoe dingen beter kunnen? Dan kan jouw stem niet ontbreken.
Een stad bestaat uit inwoners van allerlei leeftijden, en daarom is het belangrijk om ideeën van jong tot oud genoeg ruimte te geven. Jongeren zijn relatief ondervertegenwoordigd in de politiek, maar ook in burgerinitiatieven. Jongvolwassenen hebben het meest te maken met de uitdagingen van de toekomst, en horen daarom bij het gesprek aan tafel.
Daarom horen we graag ideeën om de stad leefbaar te houden of maken voor deze doelgroep. Stuur jouw idee in om de stad voor de toekomstige generatie beter, leuker en mooier te maken.
Stuur jouw idee in voor 1 augustus 2025.
Een team van de gemeenteraad, Voor Een Mooie Stad, Stichting Netwerk en Join the Project beoordelen de ideeën.
Vertel over jouw idee aan de raad op 25 september 2025 en werk deze samen uit.
Een idee waar de jongeren van Hoorn iets aan hebben. Bekijk de voorbeelden:
Een idee dat een probleem oplost - zoals eenzaamheid onder jongeren. Misschien heb je in een andere stad een oplossing gezien, die in Hoorn heel goed zou werken.
Een idee waar mensen aan kunnen helpen bijdragen - kleur de stad of de buurt met muurschilderingen, maak een buurt schoon van fietswrakken, leg samen een geveltuin aan.
Een idee dat mensen samenbrengt - start een community, evenement of workshop. Breng jongeren samen met een bepaalde hobby, interesse of sport, die nu de mogelijkheid niet hebben, of bijvoorbeeld moeilijk aansluiting vinden bij anderen.
Een idee dat de stad mooier, groener of schoner maakt - droom over de mooiste steden die je ooit hebt gezien, zet op papier wat je zo mooi vind. Heb jij een idee waardoor de straten in Hoorn leefbaarder of gezelliger zijn in de toekomst?
Te grote en dure plannen - een amfitheater, festivals, een HBO-school - of een skatepark. 😉
Dit zijn een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken:
Start een community. Okrah startte zelf een community in Haarlem voor jongeren die niet altijd gesteund of gestimuleerd werden door hun ouders. Hij wilde jonge mensen helpen met een positief zelfbeeld, ongeacht omstandigheden en de wijk waarin je woont. De community is een grote steun geworden om mentaliteit en discipline te ontwikkelen om bijvoorbeeld topsporter te worden. Lees er hier meer over.
Los een probleem creatief op. In Utrecht is een groep van 30 mensen onder de 30 jaar oud samengekomen om de stad mooier te maken. Zij kleurden de stad letterlijk met kunstenaars, die lelijke elektriciteitskastjes een mooi design gaven. Lees er hier meer over.
Breng mensen samen met een specifieke hobby of interesse. Boaz wilde graag Pokémon kaarten ruilen met anderen, maar kon geen evenementen vinden om mee te doen. Hij organiseerde deze zelf in Hoorn, en dit is nu een jaarlijks evenement. Lees er hier meer over.
Bekijk alle burgerinitiatieven hier.
Jazeker! Via Voor Een Mooie Stad kunnen altijd burgerinitiatieven worden ingestuurd. Ook via Gemeente Hoorn is dat mogelijk. Daarnaast werken Stichting Netwerk en Join The Project ook altijd met jongeren samen om ideeën te realiseren.
De Toekomstmakers van Hoorn is opgezet, zodat de ideeën gehoord worden in de gemeenteraad én eventueel met een motie ondersteund kunnen worden. Zo maakt jouw idee echt impact! Bovendien word je namens de gemeente Hoorn Toekomstmaker van de Stad voor jouw bijdrage.
Gaat jouw idee niet door naar de gemeenteraad? Alle ideeën worden sowieso gelezen en gekeken of er via Voor Een Mooie Stad, Stichting Netwerk of Join The Project iets moois van gemaakt kan worden. Stuur dus bij twijfel gewoon je idee in!
Het idee wat je instuurt is gericht op jongvolwassenen, dat wil zeggen van ongeveer 18 tot 35 jaar oud. Er is geen leeftijdsbeperking op de persoon die het idee instuurt, slechts de doelgroep waar deze voor bedoeld is.
Denk er verder aan dat je idee haalbaar en realistisch is. Het blijft jouw idee en het is de bedoeling dat je hier zelf mee aan de slag gaat, met ondersteuning van de gemeenteraad, of een van de andere partijen.
De Toekomstmakers van Hoorn worden mede mogelijk gemaakt door: