fbpx

Marije van Haarlem

Mijn initiatieven

  Stadsmaker sinds: 7 januari 2019

Terugblik met Marije – Kledingruil Hoorn

Marije van Haarlem liep al een tijdje met het idee voor een kledingruil in Hoorn. Ze ging al vaker kledingruilen in de grote steden, dus waarom was dat er nog niet in onze mooie stad? Daarom stuurde ze haar idee in en hoopte zo de stad een stukje duurzamer te maken. Door het uitwisselen van kleding maken we tenslotte samen optimaal gebruik van onze spullen, besparen we geld en zijn we duurzaam bezig.

Zondag 14 april was het zo ver; ze organiseerde haar eerste kledingruil in Atelier Nies op ‘t Achterom in Hoorn! We blikken terug met Marije op haar initiatief waarmee zij de stad een stukje mooier heeft gemaakt.

 

Waar ben je het meeste trots op?

“Ik ben trots op de positieve reacties van mensen, de uitbreiding van mijn netwerk en ben vooral heel blij dat ik mijn idee werkelijkheid heb kunnen maken. Iedereen was zo enthousiast. Ik had niet verwacht dat er zoveel mensen zouden komen. Als ik Voor Een Mooie Stad niet had ingezet zouden er waarschijnlijk alleen vriendinnen komen.”

 

Wat viel je mee?

“Het verloop van de dag zelf had ik veel chaotischer verwacht. Ik had tenslotte nog nooit iets dergelijks georganiseerd. Pas vanaf het moment dat mijn idee in de krant stond en ik zoveel leuke reacties ontving, geloofde ik echt dat het goed zat. Ik ben het niet zo gewend om in de spotlights te staan, en nu werd ik opeens aangesproken als ‘dat meisje van de kledingruil’. Hartstikke leuk! En het organiseren vond ik stiekem enorm leuk.

 

Wat vond je lastig?

“Ik vond vooral de logistiek in het begin een flinke uitdaging. Je weet natuurlijk pas wat er allemaal bij komt kijken als je je idee daadwerkelijk gaat uitvoeren. Op een gegeven moment liep ik met honderden kledinghangers en kledingrekken op m’n schouders door de stad, haha. Je moet vooral zelf geloven dat je het wel voor elkaar krijgt, of je dat nu al improviserend doet met duct tape of dat je tóch weer ergens weer iets weet te lenen.”

 

Hoe heeft het de stad mooier gemaakt?

“Mijn initiatief was vooral bedoeld als een kleine bijdrage aan het duurzamer maken van de stad. De impact van een keertje kledingruilen maakt tenslotte een aardige besparing op grondstoffen, omdat je niets nieuws koopt. Voor de productie van één spijkerbroek is al 10.000 liter water nodig. Dat zijn 54 volle badkuipen! Ik heb het idee dat de kledingruil bovendien een deur geopend heeft voor mensen die voor dit soort initiatieven open staan of zelf willen starten. Ik kreeg na afloop al een aantal berichtjes dat mensen graag in de toekomst weer willen kledingruilen, of zelfs willen meehelpen met een toekomstige kledingbibliotheek. Daarnaast is het natuurlijk ook een ontzettend leuk evenement om te bezoeken in onze eigen stad. Je hoeft dus niet meer naar Amsterdam voor een kledingruil.”

 

Hoe lang heeft het geduurd van idee tot oplevering?

“Van het moment van insturen tot de dag zelf heeft het 4 maanden geduurd. Om het logistiek goed vooruit te plannen, hadden we die tijd zeker nodig.”Met wie heb jij dit allemaal mogelijk gemaakt?“Zo hey, waar zal ik eens beginnen.. Niamh van Atelier Nies stelde een prachtige locatie voor ons beschikbaar en zorgde ook nog eens voor heerlijke taart en koffie. Op deze dag was mijn vriendin Sara mijn vrolijke rechterhand en heeft erg veel geholpen. Zij is een echte Horinees met liefde voor de stad. De Tally-Ho heeft 100 kledinghangers aan ons uitgeleend en ook nog netjes gerecyled. Het is heel fijn dat we op deze manier samen geen berg afval zouden achterlaten. Daarnaast waren de vrijwilligers Sylvia en Tara ook een enorm fijne steun deze dag. Van 8 andere stadsmakers mocht ik kledingrekken en kledinghangers lenen. Veel van deze mensen had ik nog nooit ontmoet en het verraste mij dat zij het zo leuk vonden om mij te helpen. Ik heb mijn idee echt samen met de stad kunnen realiseren. De bezoekers van de kledingruil waren zo enthousiast en alle hulp die werd aangeboden was overweldigend.”

 

Wat wil je de toekomstige initiatiefnemers als tip meegeven?

“Andere stadsmakers wil ik meegeven om je idee niet te veel af te kaderen bij het insturen. Denk groot, sta open voor de mogelijkheden en stuur je idee in als je ook maar het vermoeden hebt dat het toegevoegde waarde heeft voor de stad. Het team van Voor Een Mooie Stad is er om samen met jou het idee de juiste vorm te geven. Ik twijfelde oorspronkelijk aan mijn idee, omdat ik vermoedde dat er weinig voor animo was. Dat weet je natuurlijk pas als je het hebt geprobeerd! Ik kreeg uiteindelijk ruim 300 stemmen voor mijn idee.Deel je ideeën ook gewoon met mensen uit je eigen netwerk, je vrienden, je familie. Over mijn idee praten deed ik pas toen het in de krant stond, en toen bleek juist ook mijn directe omgeving heel enthousiast. Wees dus niet bang en stuur je idee gewoon in! Wie weet wat voor moois daar uit komt.”

 

Ga je je initiatief in de toekomst nog vaker organiseren?

“Ik ga zeker vaker kleinschalige kledingruilen organiseren. Ik ben alweer aan het kletsen met wat leuke locaties en mensen die wellicht willen helpen. Het is in de praktijk nog wat lastig om kledingrekken en -hangers te regelen – ik heb tenslotte geen winkel, locatie of opslag, haha. Dus de toekomstige kledingruilen zullen wellicht wat meer geïmproviseerd worden. Daarnaast denk ik nog steeds dat bijvoorbeeld een kledingbibliotheek een leuke toegevoegde waarde zou zijn voor Hoorn, dus wie weet wat daar nog van komt. Voor de mensen die graag nieuwsgierig zijn naar toekomstige events, houd de pagina goed in de gaten!”