Mans Semler

Mijn initiatieven

  Stadsmaker sinds 2019

Even voorstellen
Mans: “Ik ben Mans Semler en samen met Jan initiatiefnemer van ‘Elk kind heeft recht op een fiets’. Ik ben geboren in Hoorn, opa van zes kleinkinderen en woon met mijn twee katers en hondje met veel plezier in Zwaag. Al 32 jaar maak ik fietsen. Het is naast modeltreintjes een geliefde hobby.”

Jan: “Mijn naam is Jan Kooijman. Samen met Mans ben ik het initiatief ‘Elk kind heeft recht op een fiets’ gestart. Sinds 2006 woon met mijn vrouw Lida in Zwaag. Via mijn baan als postbezorger heb ik een band gekregen met de mensen uit de Edelstenenbuurt en omgeving De Opgang. Ook ben ik actief als fractielid bij Sociaal Hoorn. In mijn vrije tijd kickboks ik graag!”.

Het mooiste plekje van Hoorn
Mans & Jan: “Het havengebied”.

Hoe ben je op dit initiatief gekomen?
Mans: “Jan kwam bij mij voor een reparatie aan een fiets. Ik wist dat Jan wel eens een fiets cadeau deed aan mensen die het zelf financieel moeilijk hebben. Ik vroeg hem of het niet een leuk idee zou zijn om een actie te beginnen met kinderfietsjes voor Sinterklaas of Kerst.

Jan: “Ik werd gelijk enthousiast en had het dezelfde avond nog op Facebook gezet. Het ging als een speer, wat een enthousiasme. De hulp van iedereen was overweldigend en we hadden veel fietsjes om op te knappen. Dit jaar willen de actie het hele jaar door voortzetten, maar daar hebben we wel een beetje hulp bij nodig.”

Mans: “We krijgen veel gebruikte fietsjes, maar intussen staat mijn hele huis en tuin vol. Het is onbewoonbaar geworden. We hebben een locatie nodig waar we de fietsen verzamelen, repareren en op laten halen door de gezinnen. Daarnaast zijn gebruikte kinderfietsen, fietsaccessoires en gereedschap uiteraard zeer welkom. Zo kunnen wij ons werk voortzetten.”

Welk doel willen jullie bereiken met jullie initiatief?
Jan: “Er is heel veel (stille) armoede in onze omgeving en in heel Nederland. Daarom willen wij graag op onze eigen manier gezinnen helpen die in deze situatie zitten. Kinderen moeten kind kunnen zijn, dat vinden wij erg belangrijk. Als kinderen geen fiets hebben kunnen zij moeilijker meekomen met hun vriendjes en vriendinnetjes, ze kunnen gepest of buitengesloten worden. Hier kunnen zij niks aan doen maar wij wel!

Mans: “Wij hebben vorig jaar 149 kinderen uit minder bedeelde gezinnen kunnen helpen met een (oude opgeknapte) nieuwe fiets! Onbeschrijfelijk wat een geluk er van deze kinderen afkomt. Deze actie willen we graag het hele jaar doorzetten. Want elk kind heeft recht op een fiets.”