Prullenbakkenkunst

milieu
Afval hoort niet op straat! Dat moet anders, want een mooie stad is een opgeruimde stad. En daarom hebben wij déze actie bedacht.
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Ryan & Danique Huijsman
 • Ingediend:
  9 februari 2018
 • Weergaven:
  47217
 • Voorstanders:
  267
Update: 26-04-2019

Ryan en Danique hebben een jeugdlintje mogen ontvangen van Burgemeester Jan Nieuwenburg voor hun initiatief Prullenbakkenkunst. Het jeugdlintje kwam als een grote verrassing! 🤗 Ryan en Danique hebben super genoten van deze feestelijke dag. Bekijk de dag: HIER

 

Update: 01-10-2018

We zaten bij mama in de auto toen we het hadden over wat we kunnen doen om onze stad mooier te maken. Door minder troep op straat, wordt het al een stuk mooier en zo kwamen we op het idee om prullenbakkenkunst te maken: de kinderen van de school kunnen tekeningen maken die op de prullenbakken komen. Doordat kinderen betrokken zijn bij de prullenbakken, zullen zij het vuil niet meer op straat gooien.
Dit idee hebben we aangegeven bij Voor een mooie stad, die dit goed hebben opgepakt. Na een aantal vergaderingen met Daniëlle kwam het idee op de website. We hadden een voorbeeld prullenbak gemaakt op ons eigen pleintje. Er kwamen vele enthousiaste reacties op het idee. De benodigde stemmen waren snel binnen en toen moest er gezocht worden naar sponsors en een drukkerij. Puur Hoorn heeft dit idee omarmt en daardoor konden we maar liefst 52 prullenbakken versieren met tekeningen.
Om zoveel tekeningen te verzamelen hebben we ons idee gepresenteerd aan de directeur van de Zonnewijzer, Milco Rijs, en aan de leerlingenraad. Het was wel spannend om ons verhaal te vertellen, maar vooral ook erg leuk dat iedereen het een goed idee vond en ze allemaal mee wilden doen. Daarna zijn ook de andere scholen in de Grote Waal, de Ichtus en de Jules Verne, gevraagd om mee te doen. En ook zij waren super-enthousiast!
Toen uiteindelijk de eerste prullenbak onthuld kon worden, waren er veel kinderen van de verschillende scholen aanwezig. Ook de wethouder Samir Bashara was hierbij aanwezig om samen met ons de eerste prullenbak te onthullen. Een hele spannende dag voor ons met veel aandacht van journalisten van de krant en van TV.
Eerder werden we op school al gefilmd, terwijl we de tekeningen aan het uitzoeken waren, maar nu werden we ook thuis geïnterviewd door RTVNH. Ryan heeft samen met Rob Bennis van Voor een mooie stad nog een leuke website gemaakt: www.prullenbakkenkunst.nl Hier kun je de verschillende foto’s van de versierde prullenbakken terug zien en ook wat filmpjes. We vinden het leuk wanneer iedereen de site gaat bezoeken en een reactie achterlaat.
We hopen dat ons verhaal andere kinderen ook inspireert om met ideeën te komen om de stad nog mooier te maken.
Een schone stad is een mooie stad!

Met vriendelijke groet,

Ryan en Danique Huijsman

Update: 02-09-2018

Vanmorgen hebben Ryan en Danique samen met wethouder Bashara hun eerste prullenbakkenkunst onthuld! Ryan (9) en Danique (7) werden er gek van dat er zo veel rondzwervend afval op straat lag. Dus bedachten ze het idee om prullenbakken te versieren met tekeningen, zodat ze meer opvallen en mensen hun afval er in gooien. Want, “een mooie stad is een schone stad!” aldus Ryan en Danique. Samen met scholieren van hun basisschool Obs de Zonnewijzer, maar ook basisscholen Jules Verne en Ichthus, hebben ze tekeningen gemaakt die vandaag op 52 prullenbakken in de Grote Waal worden geplakt.

Update: 22-08-2018

Door onze hoofdsponsor Puur Hoorn is het mogelijk gemaakt dat naast de Zonnewijzer ook de Jules Verne & de Ichtus prullenbakkenkunst kunnen maken! Alle drie de scholen hebben hun uiterste beste gedaan en de ontwerpen zijn naar de drukker. Binnenkort meer nieuws over de opening.

Wie wij zijn?

Wij zijn Ryan en Danique Huijsman, 9 en 7 jaar en wonen in de Grote Waal in Hoorn. Onze school is OBS de Zonnewijzer. Wij willen graag wat doen aan al het rondzwervend afval.

Wat is ons idee?

Wij willen PRULLENBAKKENKUNST maken. Door de prullenbakken te versieren met tekeningen zo groot als de deur van de prullenbak, willen wij er voor zorgen dat ze meer opvallen en dat mensen het vuil erin gooien in plaats van ernaast. Het ziet er ook nog eens vrolijker uit!

Hoe willen we dit gaan doen?

De scholen in de Grote Waal gaan we benaderen met de vraag om elke klas een thema te laten kiezen en daar een ontwerp voor te gaan maken.
Ons eerste minimale doel komt dan op 35 prullenbakken, het geschatte aantal klassen van de drie scholen in de Grote Waal. We zullen ook kijken of er eventueel meer mogelijk is. Door de tekeningen van de kinderen op stickers af te drukken kunnen wij deze er zo opplakken en blijven zij ook lang en goed zitten.

Wij hebben voor u alvast een voorbeeld gemaakt. Bij de foto’s zie je het effect van de PRULLENBAKKENKUNST op ons eigen, pas nieuw ingerichte, pleintje. Het werkt! En bovendien maakt het deze vrolijke prullenbak ons pleintje helemaal compleet.

STEM OP ONS IDEE, WANT EEN MOOIE STAD IS EEN SCHONE STAD ! ! ! ! !

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond

Prullenbakken

Welke prullenbakken worden opgefleurd? Deze hebben Ryan en Danique uitgezocht en gekeken of dit ook mogelijk was.

Nieuwe bijdrage: Gemeente Hoorn - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt

Ontwerpen

De klassen 3 t/m 8 van de Zonnewijzer, Ichtus & Jules Verne zullen met zijn alle verschillende ontwerpen gaan maken voor op de prullenbakken. Deze natuurlijk om mensen meer bewust te maken dat afval in de prullenbak moet en niet ernaast. En voor een lach op ieders gezicht.

Nieuwe bijdrage: De Zonnewijzer - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt