Openbare fitness toestellen, Calisthenics park

Initiatievenmarkt 2019
Een buiten gym met fitness apparaten, open en gratis voor iedereen.
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Björn Woudenberg, Maciej, Marian Putter, Tineke Wiesell, Samuel Hielkema, Mw. Kwantes, Tineke Wiesell, Nancy IJlstra, Gert Nooij, Sonja Koomen
 • Ingediend:
  23 oktober 2019
 • Weergaven:
  44683
 • Stemmen:
  192
Update: 22-04-2020

Goed nieuws! Vandaag heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak gedaan over de dijkversterking van de Markermeerdijken. De dijkversterking kan doorgaan! De dijk vanaf schouwburg Het Park tot aan Scharwoude krijgt als versterking een oeverdijk. Deze oeverdijk vormt de basis van ons toekomstige stadsstrand dat loopt van schouwburg Het Park tot aan de Galgenbocht.

In totaal duurt de realisatie van de oeverdijk 2,5 jaar. Als alles volgens schema loopt is de oeverdijk voorjaar 2022 klaar. Daarna kan de gemeente het stadsstrand aanleggen. In juni zal het raadsvoorstel van het ontwerp van het stadsstrand in de raad besproken worden. Na een positief besluit wordt dit najaar in samenspraak met omwonenden en andere belangstellenden verdere invulling besproken. Zoals het initiatief van openbare fitness toestellen, andere sport- en spelmogelijkheden en de verdere aankleding van het strand.

Update: 04-03-2020

Onlangs is contact opgenomen met Björn om hem te informeren over de status van het strand. De komende jaren worden de dijken tussen Hoorn en Amsterdam versterkt. De gemeente maakt op de versterkte dijk een groot stadsstrand en nieuwe fiets- en wandelmogelijkheden. In oktober 2019 is het opspuiten van de eerste laag van de oeverdijk gestart. Omdat er nog een bodemprocedure bij de Raad van State loopt tegen de gehele dijkversterking is er nog geen definitieve planning wanneer het strand klaar is. Maandag werd bekend dat de uitspraak van deze procedure wederom is uitgesteld. Nu met zes weken. De verlenging heeft te maken met de complexiteit van de zaak en heeft mogelijk invloed op het ontwerp van het stadsstrand. De gemeente streeft ernaar om in het tweede kwartaal een ontwerp te presenteren en te bespreken. Zodra de inrichtingsfase start wordt er weer contact opgenomen met Björn Woudenberg en zullen wij een update geven.

Update: 19-12-2019

Dit initiatief is gekozen door de raad op de initiatievenmarkt van 4 december. Op 10 december heeft de raad formeel besloten om het initiatief uit te laten voeren. Het college gaat de initiatieven nu uitvoeren in samenwerking met de initiatiefnemers. Over hoe dat precies gaat gebeuren, later meer.

Update: 28-11-2019

Om de raad goed voor te bereiden met de juiste informatie over regelgeving, bestaand beleid en financiën zijn er voor elk initiatief factsheets opgesteld. Deze zijn vandaag met de raadsleden gedeeld. Klik hier om de factsheet van dit initiatief te bekijken.

Update: 11-11-2019

Dit initiatief wordt uitgenodigd voor de initiatievenmarkt. Er ligt een conreet idee dat bijdraagt aan – en past binnen – ambities van de gemeente als het gaat om volksgezondheid, sociale cohesie en eenzaamheid. Binnen verschillende wijken zijn er al ideeën om een soortgelijk initiatief uit te voeren, maar hier mist budget voor. Hier ligt een rol voor de raad. Tevens sluit het initiatief aan bij ambities vanuit de Groenvisie.

Björn Woudenberg
Op de boulevard bij het strand in Barcelona zijn openbare eenvoudige fitness toestellen aanwezig die voor iedereen altijd beschikbaar zijn. Jong en oud maken er veel gebruik van. Ze zijn ‘hufterproof’ gebouwd en in vrolijke kleuren uitgevoerd. Het lijkt mij fantastisch om die toestellen ook op de Westerdijk bij ons nieuwe stadsstrand neer te zetten. Ze zullen voor meer verbinding en vitaliteit onder de inwoners van Hoorn gaan zorgen.

Maciej
Alle steden in Polen hebben minimaal één buiten gym, open en gratis voor iedereen. Deze fitness apparaten bevinden plaats bij de grootste speeltuinen van de Poolse steden. Hier in Nederland ik heb het nooit gezien (kleine, 2-4 apparaten, wel) Het gaat om 10-25 fitness apparaten, geschikt voor alle spieren, lichaamsdelen en voor mensen in alle leeftijden.

Marian Putter
In de wijken op pleinen centraal, hufterproef buitenfitness apparatuur. Kwamen wij in Portugal ook tegen. Geschikt voor ouderen.  Deze apparatuur kan natuurlijk voor iedereen gebruikt worden. Ook voor mensen die onder de armoede grens leven. Dus mensen kunnen gratis buiten bewegen, goed voor sociale contacten, goed voor stijfheid etc. Moet op den duur minder kosten opleveren voor de gezondheidszorg.

Tineke Wiesell
Ik wandel iedere dag voor mijn conditie door het boezzelbos. Ik zie veel mensen dat doen. Wat zou het geweldig zijn als er in het begin van het boezzelbos ook wat apparatuur zou staan om te trainen zoals je in Spanje overal hebt. Het is goed voor de mensen als ontmoetingsplaats en de mensen doen wat aan hun conditie. Vooral voor mensen voor wie de dure sportschool geen optie is.

Samuel Hielkema

In het buitenland en op meer plekken hebben je een open lucht sportschool. Dit lijkt mij een leuk idee en het is voor mensen zonder geld en goed alternatief voor de sportschool. https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/amp/2092113/Gratis-buiten-fitnessen-in-Arnhem

Mw. Kwantes

Een plek voor iedereen en elke portemonnee om veilig buiten te sporten onder toezicht van bijvoorbeeld Stichting Netwerk met stage plekken voor studenten van sport opleidingen mooi ook voor doelgroepen. Al bewegend Nederlandse taalles bijvoorbeeld.

Tineke Wiesell

Het zou handig zijn als er sporttoestellen zouden komen ! De mensen kunnen dan daar buiten sporten op toestellen en het zou ook een ontmoetingsplaats kunnen zijn ! In Spanje worden die plaatsen veelvuldig bezocht zowel door ouderen als jongeren!

Nancy IJlstra

Die hebben we nog niet hier in de buurt sportief stevig gebouwd kan niet zo snel stuk 😉

Gert Nooij

Vele plaatsen in Noord Holland hebben het al: fitness toestellen verspreid over een park individueel te gebruiken , maar ook door de vele bootcamp-clubjes die zich door Hoorn bewegen. Ook wel genaamd Calisthenics Park.

Sonja Koomen

Groot klim en hangrek voor volwassenen om met allerlei trainers onze leden te kunnen trainen.
Groet Sonja ( Lijfstijlcoach Hoorn )

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

Mattanja

2021-04-22 21:23:56

Ik ben voor Ik ben voor
SUPER. juist nu in corona-tijd, nu sportscholen niet open mogen en je veel mensen hoort over hun 'corona buikje'...!!! en we eigenlijk met z'n allen (qua gezondheid) veel méér zouden moeten gaan bewegen in plaats van minder

Paula

2021-04-14 16:43:20

Ik ben voor Ik ben voor
Echt een heel goed plan, ik zou het niet alleen op het stadstrand willen zien maar meerdere locaties in Hoorn.(Julianapark) En waar het ook heel goed kan is bijvoorbeeld bij speeltuinen, want als de kinderen op de glijbaan/klimrek zitten kunnen ondertussen de papa's en mama's even een workout doen.

nelleke zwager

2020-10-20 17:11:06

Ik ben voor Ik ben voor
Geweldig. Ik zag dit ook op miami beach . Het werd heel veel gebruikt.

Nadja Wilberink

2020-10-19 09:55:47

Ik ben voor Ik ben voor
Opensports B.V. zou jullie in de verdere uitwerking van een openbaar fitnesspark kunnen helpen. Aan de Maasboulevard in Schiedam staat sinds kort de allereerste outdoor fitnesstoestellen met een makkelijk instelbaar gewicht. Jong en oud komen samen en sporten zoals ze in een sportschool gewend zijn.

J

2020-10-07 22:59:14

Ik ben voor Ik ben voor
Eindelijk eens iemand die met dit idee komt, in verschillende grote steden zijn er al openbare sportvoorzieningen. Mocht dit idee voor het strand niet door gaan, hoop ik dat gemeente Hoorn hier een andere locatie én geld voor investeerd

Marjolein van voorn

2020-10-02 00:01:59

Ik ben voor Ik ben voor
Goed idee. Toegankelijke gym voor jong en oud

Sylvia

2020-09-08 17:50:12

Ik ben voor Ik ben voor
In Salou hebben ze dit ook, ik heb er foto's van. Geweldig plan voor naast het voetbalveld dat ik als initiatief heb ingediend.

samir

2019-11-15 13:46:20

Ik ben voor Ik ben voor
Aanrader! In Bangkok heb je dit ook, ik zag ouderen, jongeren, toeristen en allerlei andere groepen oefeningen doen. Erg goed voor de gezondheid en binding van de inwoners in de stad.

Joke

2019-11-14 18:17:48

Ik ben voor Ik ben voor
Ook ik heb deze apparaten gezien, in Noorwegen, Frankrijk, Spanje etc. En dan altijd allemaal proberen, fantastisch om zo je wandeling te onderbreken en aan je conditie te werken. Past helemaal bij Hoorn Fit, dus doen! Voor iedereen die niet naar de sportschool wil of kan, het is echt heel leuk!

Marja

2019-11-04 23:50:01

Ik ben voor Ik ben voor
Een heel goed idee! niet voor mezelf, maar misschien wel voor veel jongeren die zich altijd vervelen en dan rare dingen gaan uithalen.

k de vries

2019-10-31 17:49:10

Ik ben voor Ik ben voor
In het dwaalpark in de grote waal lijkt mij een goede locatie

Margreet

2019-10-29 09:48:32

Ik ben voor Ik ben voor
Misschien kan dit op het Mandelapark (achter de Gording) worden gerealiseerd.Nu is het een parkje waar weinig mensen komen. Het is ook een mooie plek voor leerlingen van de praktijkschool en de Montessori basisschool. Het is een heel goed idee. Vroeger noemden we dit een trimbaan.

Tom

2019-10-24 17:58:05

Ik ben voor Ik ben voor
Erg goed idee! Wel zou ik de vrolijke kleuren niet te uitgesproken doen, dan wordt het zo’n kermisattractie

Deel dit initiatief