Kangoeroe wonen

Deelnemer initiatievenmarkt 2019
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  JOOP KAMPEN
 • Ingediend:
  19 oktober 2019
 • Weergaven:
  33747
 • Voorstanders:
  124
Update: 21-02-2020

Joop is verschillende fracties langsgegaan en is ook door de wethouder uitgenodigd voor een goed gesprek. De gemeente onderzoekt nu verder wat er nodig is om het initiatief van Joop te realiseren. Joop verwacht binnenkort meer te weten.

Update: 19-12-2019

Dit initiatief is niet gekozen door de raad op de initiatievenmarkt van 4 december, maar dat hoeft niet het einde van het initiatief te betekenen. De afgelopen periode is gekeken naar een mogelijk alternatieve route voor het initiatief. De initiatiefnemer kan eventueel de fracties zelf benaderen om over mogelijke realisatie van het initiatief.

Update: 28-11-2019

Om de raad goed voor te bereiden met de juiste informatie over regelgeving, bestaand beleid en financiën zijn er voor elk initiatief factsheets opgesteld. Deze zijn vandaag met de raadsleden gedeeld. Klik hier om de factsheet van dit initiatief te bekijken.

Update: 11-11-2019

Dit initiatief wordt uitgenodigd voor de initiatievenmarkt. De gemeenteraad bepaalt beleid en regels voor kangoeroewoningen/extra (zorg)woningen op één perceel. Het is dus een concrete vraag om de beleidskaders aan te passen.

Mijn naam is Joop Kampen en mijn idee is om kangoeroewonen in Hoorn mogelijk te maken. Ik heb dit initiatief opgegeven voor de initiatieven markt en werd ook uitgenodigd om dit te presenteren. Het idee was niet gekozen maar ik kon er zeker mee verder. Ik heb raadspartijen opgezocht en mocht mijn verhaal doen. Dit werd goed ontvangen en er zijn veel partijen die dit graag verder zouden oppakken.

Wat is een kangoeroewoning?

Het is een huis waar meerdere gezinnen onder één dak wonen. De gezinnen delen dezelfde voordeur, maar hebben wel duidelijk gescheiden leefruimtes die via de binnenkant te bereiken zijn. Vaak nemen kinderen een deel van de zorg op zich of passen opa en oma op bij de kleinkinderen.

Het geeft vele pluspunten

Omdat je van een huis, twee huizen maakt komen er huizen vrij, de eenzaamheid wordt verminderd en de zorg is dichtbij. Oftewel, het draagt bij aan de woningnood, er zullen minder ongelukken om het huis zijn en er kan prachtig op elkaar worden gepast. Het geld wat vrijkomt van de andere woning kan prachtig worden gebruikt om bijvoorbeeld het huis te verduurzamen. Ook kunnen er nadelen zitten aan kangoeroewonen, denk aan fiscale gevolgen. Meer hierover kun je lezen op: http://www.ouderenraadhoorn.nl/kangoeroewoning.html

Hoe nu verder?

Ik ben nu in gesprek met Gemeente Hoorn wat nieuwe passende richtlijnen zullen zijn om dit te realiseren in Hoorn. Kangoeroewonen is op dit moment namelijk pas mogelijk na strenge richtlijnen. Denk aan, als ‘ouder’ moet minimaal 68 jaar zijn en zorg nodig hebben, de kinderen moeten mantelzorger zijn/worden. Ik hoop dat ik verder wat kan betekenen voor de gemeente Hoorn om hier mee door te kunnen. Ik wil de initiatievenmarkt en de gemeente Hoorn bedanken voor deze voorzet. Ik hoop dat we er heel gauw mee aan de slag kunnen.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief