Rondje Varen, meer toerisme, betere waterkwaliteit en iedereen profiteert

Inzending initiatievenmarkt 2019
 • Eigenaar idee:
  Guido Hogeveen
 • Ingediend:
  30 oktober 2019
 • Weergaven:
  37692
 • Stemmen:
  59
Update: 11-11-2019

Dit initiatief wordt niet uitgenodigd voor de initiatievenmarkt. Het gaat hier om een miljoenenproject, dat niet zomaar via de initiatievenmarkt kan worden opgepakt. De initiatiefnemer wordt geadviseerd om de politieke interesse voor dit plan te peilen via de raadsfracties. De griffie kan u hierbij helpen (griffie@hoorn.nl).

Hoorn heeft een geweldig stadsgezicht, alleen wat doen we daar toch weinig mee. Hoe mooi zou het zijn als je heerlijk een rondje kan varen op een mooie dag, onder het genot van een wijntje en wat lekkers. In je eigen bootje of eventueel een plek waar je bootjes kunt huren met elektromotor. Waarom dit nauwelijks gebeurd heeft te maken met dat er niet echt een rondje gevaren kan worden. Je kunt op dit moment in de haven leuk opstappen en een rondje door de haven varen, zeker mooi, maar het kan beter!

Stel je eens voor, je parkeert de auto in het Jeudje. Je loopt met je vrienden naar de Draafsingel en huurt bij de bootjesverhuur een leuk elektrisch bootje en gaat dan lekker varen. Hoe geweldig zou het zijn als je vaart richting de Van Ree, om vervolgens onder het bruggetje van de Noorderstraat te varen en zo het water op van het Nieuwland.  Nu komt het dat je niet verder kunt varen, hier zou Hoorn een bijzondere beslissing moeten nemen; namelijk een deel van de Gedempte Turfhaven weer te ontdempen (zie centrum Zaandam). Namelijk zo dat je vanaf het Nieuwland door een smalle gracht naar het water van het Nieuwland kunt varen. Vanaf daar kun je verder naar de haven varen. Om het rondje compleet te maken zou het geweldig zijn als je via de Vluchthaven, het oude sluisje, Juliana Park(langs de herten), richting de Nieuwe wal en Willemsweg kunt. Om daar waarschijnlijk via een sluisje weer uit te komen in het water van de Draafsingel.

Het is een uitgebreid project wat zeker veel geld gaat kosten, maar we zorgen ervoor dat er meer toerisme komt, meer dagjes mensen die allemaal geld komen uitgeven in de stad. Mensen gaan even op het terras zitten, of kopen een lekker ijsje. ( Zie Alkmaar als voorbeeld) Daarnaast heeft het ook voordelen op ecologisch gebied, er komt meer ruimte voor wateropslag, beter voor de waterkwaliteit (ivm betere doorstroming), minder auto’s in de binnen stad, en meer ruimte voor vissen en watervogels.

Laat de stad tot leven komen!

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

Alex

2019-11-20 13:11:18

Ik ben voor Ik ben voor
Helemaal mee eens. Dit zou geweldig zijn voor de levendigheid van de stad. Ik woon zelf aan de draafsingel. Dit is een prachtig stukje water en Hoorn heeft een prachtig aangezicht. Bij dit idee is het wel belangrijk waarmee gevaren wordt (2-takt, 4-takt of elektrisch) vervuiling en overlast beperken

Yvonne

2019-11-04 16:49:27

Ik ben nog niet voor Ik ben nog niet voor
AUB niet: Zie a'dam waar grachtenbewoners enorm veel overlast hebben van al die feestvierende 'yuppen' bootjes met hun glaasje wijn en muziek.

Deel dit initiatief