Meer regentonnen

Winnaar Duurzame Stadschallange
Met een regenton ben je beter voorbereid op extreme weersomstandigheden
 • Eigenaar idee:
  Marianne Sosef +1
 • Ingediend:
  31 maart 2022
 • Weergaven:
  23764
 • Voorstanders:
  61
Update 1-9-2022

Hoorn is 30 regentonnen rijker! Het winnende initiatief ‘Meer Regentonnen’ van Marianne en Sandra is afgerond. Zij dienden voor de duurzame stadschallange dit initiatief in en wonnen het budget van €1.500,-. Maar liefst 30 inwoners ontvingen een vergoeding voor de aanschaf van een regenton. We hebben al veel blije reacties mogen ontvangen! Door dit initiatief is Hoorn weer een stukje duurzamer. 💧

Update: 8-7-2022

Dit idee heeft de Duurzame Stadschallange gewonnen. Met het verkregen budget van 1500 euro kunnen we hopelijk vele mensen blij maken en Hoorn voorzien van meer regentonnen. Je kunt t/m 30 september een regenton aanschaffen en daar een vergoeding van maximaal 50 euro voor ontvangen. De voorwaarde voor de aanschaf zijn:

 • Regenton met aansluitmaterialen per woonadres met een maximaal bedrag van 50 euro inclusief BTW.
 • Net een regenton aangeschaft? Aankoopbewijs voorzien van btw met de datum vanaf 1 juni 2022 wordt geaccepteerd.
 • Aanvragen van de vergoeding/subsidie kan tot en met 30 september 2022.
 • De vergoeding wordt tussen 1 oktober en 1 november 2022 uitgekeerd.
 • De vergoeding is alleen voor woonadressen binnen de gemeente Hoorn.
 • Er geldt een OP=OP regel. De pot is 1500 euro.
 • Vergoeding kan alleen via dit online declaratieformulier van stichting ‘Voor een mooie Stad’ worden aangevraagd.

Aanmelden voor een regenton kan via de button onderaan de pagina.

Ik ben Marianne Sosef. Op de Hoornse initiatievenmarkt in 2021 kreeg mijn idee om aanschaf en installatie van regentonnen door bewoners van Hoorn vanuit de gemeente te subsidiëren veel bijval uit de gemeenteraad. Ik eindigde met mijn initiatief als tweede.
Reden voor mij om dit duurzame initiatief bij Puur Hoorn nogmaals te opperen. Uitgaande van een budget van 1500 euro: voor dit bedrag kun je een flink aantal regentonnen aanschaffen en met een mooie korting aan bewoners aanbieden. Wie weet waar het toe leidt!

Je hoeft zo’n plan niet helemaal zelf te bedenken. Er zijn veel mooie voorbeelden in grote en kleine plaatsen in Nederland, waar een dergelijk project zeer succesvol was. Type ‘regentonnen/project’ op internet, een aanrader om daar eens naar te kijken en te zien wat in Hoorn mogelijk zou zijn! Tuincentra werken vaak graag mee, zelfs met de installatie van de regentonnen. Iets dat overigens wel even een precies werkje is, waar mensen tegenop kunnen zien.

Vier voordelen van een regenton

 1. Met een regenton ben je voorbereid op extreme weersomstandigheden
  Er vallen steeds vaker hevige, korte buien. Doordat regenwater vaak niet snel genoeg de bodem in kan zakken, kan er wateroverlast ontstaan. Een regenton kan helpen een gedeelte van het water op te vangen. Aan de andere kant krijgt Nederland te maken met steeds langere periodes waarin het warm is. Het opvangen van regenwater is een slimme zet om ook in tijden van droogte je planten te voorzien van water. Scheelt weer een sproeibeurt, die ieder kwartier gemiddeld 100 liter water kost.
 2. Water uit de regenton is beter voor je tuin
  Regenwater bevat geen kalk. Beter voor je planten, prima om de ramen mee te zemen of je auto te wassen.
 3. Regenwater is gratis
  Regenwater is gratis. Waarom zou je regenwater laten weglopen in het riool om te laten zuiveren en er drinkwater van te maken als je het zó al goed gebruiken kan? Kraanwater is niet duur maar wel kostbaar.
 4. Een regenton is goed voor het milieu
  Ten slotte is regenwater opvangen goed voor het milieu. Gemiddeld verbruiken we 120 liter drinkwater per persoon per dag. In warme periodes stijgt dit verbruik naar gemiddeld 150 liter per persoon per dag. Grondwater oppompen om aan de groeiende vraag te voldoen heeft een nadelig effect op onze bodem en de natuur. Met een regenton verbruik je minder leidingwater, waardoor er minder grondwater opgepompt hoeft te worden. Zo zorgen we er samen voor dat de drinkwatervraag niet nog meer stijgt.

Ook ingezonden door: Sandra Knol:
Onze hele straat van regentonnen voorzien. Goed voor de planten, ramen ermee lappen en wateroverlast. Geen gebruik van schoon kraanwater voor de tuin en ramen en opvang van overtollig regenwater

 

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond