Precious Plastic Hoorn

duurzaam
Van zwerfplastic op de straat naar een gerecycled 3D print object op maat!
 • Initiatiefnemer:
 • Eigenaar idee:
  Django de Vreng
 • Ingediend:
  12 januari 2018
 • Weergaven:
  46561
 • Voorstanders:
  270
Update: 13-06-2018

Inmiddels is Django druk bezig met het runnen van zijn bedrijf dat gerecycled plastic filamenten voor 3D printers verkoopt. Het plan om op grote schaal plastic straatafval te recyclen blijkt achteraf te ambitieus. Het recyclen is zeer arbeidsintensief en het is helaas niet gelukt om de juiste dure machines bij elkaar te krijgen.

Hoi, mijn naam is Django. Ik heb deze zomer mee gedaan aan de Zomer Ondernemer West-Friesland. Deze “wedstrijd” heb ik gewonnen en ik ben bezig met het starten van mijn eigen bedrijf in het recyclen van plastic tot 3D print materiaal. Samen met Bart Bakker van D66 Hoorn hebben wij een plan bedacht om de stad schoner te maken.

Plastic in Hoorn

Zwerfafval wordt steeds meer een issue binnen de samenleving. Elke dag wordt er zo veel op straat gegooid…. Iedereen ziet dit als afval. Ik zie dit als mijn grondstof voor nieuwe producten. Door dit plastic in te zamelen en te recyclen kan ik er weer producten van maken voor de samenleving. Op dit platform zag ik nog andere leuke projecten staan. Bijvoorbeeld het schaakspel. Hoe mooi zou het zijn als ik dit schaakspel kan maken van gerecycled plastic. Zo word de stad een stuk schoner en zijn de mensen van de schaakvereniging weer blij met hun schaakspel. Dit is zomaar een voorbeeld. Je kan zo veel dingen ontwerpen en uitprinten. Alleen het probleem is dat het nu word geprint van plastic dat veelal uit China komt. Als we het plastic recyclen kunnen we een steentje bijdragen aan het milieu en zorgen voor een schone stad in Hoorn!

Het idee

Het idee is om plastic en geld in te zamelen zodat ik een machine kan kopen die het plastic kan verwerken tot eindproduct. Met dit idee wil ik onder andere bij festivals gaan staan om al het plastic op te halen (denk hierbij aan cola en bier bekertjes). Dit plastic kan ik weer gebruiken om andere producten en ideeën te realiseren. Ook wil ik met andere bedrijven gaan samen werken, HVC, DEEN, Roel de Vries etc. om hun afval plastic te gebruiken.

Realisatie

Om dit idee te realiseren heb ik uiteraard zwerf afval nodig (plastic PET flessen) en handige mensen die mij kunnen helpen met het bouwen van de machine. Natuurlijk heb ik ook geld nodig om onderdelen voor de machine te kopen. Ik heb zelf al een groot bedrag bij elkaar gespaard maar nog lang niet genoeg…. Ik hoop met dit platform wat aandacht te krijgen van bedrijven en mensen die mij willen helpen om dit plan te kunnen realiseren en een schoner Hoorn te krijgen. Alle bijdragen zijn welkom!

Help jij ook mee voor een schone stad? Stem dan eerst snel op mijn initiatief! Na het halen van het doel van 250 stemmen leg ik hier uit hoe je kunt meehelpen.

Punten voor de voltooiing van het project:

• Shredder (machine die het plastic klein maakt)
• Extruder (machine die het plastic draad maakt voor in de printer)
• Plastic (per 5 flessen geleverd)
• Lokale inzamelplek voor plastic
• Evenementen waar ik kan staan om het inzamelen te promoten en om daar zelf plastic in te zamelen
• Misschien heeft u nog een paar leuke punten…?

 

Precious Plastic is een internationale community gestart door de Nederlandse ontwerper Dave Hakkens. Doel is om samen wereldwijd het probleem van zwerfplastic aan te pakken.
Meer informatie over deze community kun je hier vinden: https://preciousplastic.com

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond

Kleine investeerder €19

Investeer een klein bedrag in een schonere stad! Voor €19 help je mij met het starten van mijn bedrijf en kan ik de stad schoner maken. 

Wat krijg je terug?
-De unieke 3D print sleutelhanger gemaakt van Hoorns zwerfplastic
-Als alles is voltooid gaan wij 1 dagdeel zwerfafval rapen in Hoorn

 

afgevinkt

Vrijwilligers die rapen

Wie helpt mij mee om één dagdeel zwerfplastic te gaan rapen in Hoorn? Datum nog te bepalen in overleg.

 

Wat krijg je terug?
-De unieke 3D print sleutelhanger gemaakt van Hoorns zwerfplastic
-Een gezellige dag met elkaar

Nieuwe aanmelding: Wilma Anthonisse - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Werkplaats

Wie kan mij helpen aan een goedkope ruimte waar mijn machines kunnen staan en ik kan werken aan de 3D print objecten? Dit moet een inspirerende omgeving worden waar ik mensen ook kan demonstreren hoe de machines hun werk doen.

Wat krijg je terug?
-Een 3D print object naar wens 
-Zichtbaarheid met logo tijdens campagne en op filawheel.nl
-Als alles is voltooid gaan wij 1 dagdeel zwerfafval rapen in Hoorn

Nieuwe bijdrage: VITASYS - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt