Natuurlijke muggenbestrijding!

Initiatievenmarkt 2021
 • Eigenaar idee:
  James Hallworth
 • Ingediend:
  27 augustus 2021
 • Weergaven:
  20279
 • Stemmen:
  34
Update: 5-10-2021

Dit initiatief voldoet aan de criteria en gaat daarom door naar de initiatievenmarkt.
Vanuit de Groenvisie worden maatregelen genomen om de biodiversiteit te verbeteren. Het plaatsen van vleermuiskasten sluit hier bij aan. In principe is het zo dat vleermuizen voldoende leefruimte hebben in de stad. Zij verblijven in holle ruimtes, onder daken en in bomen. Vaak gebruiken ze meerdere plekken als rustplek, hun eigen netwerk. Mocht er een rustplek verdwijnen dan is een alternatief handig. Extra kasten zouden dan als alternatief kunnen dienen om het netwerk in stand te houden. Bij nieuwe woningen wordt soms al natuurinclusief gebouwd en worden er op voorhand ruimtes voor vleermuizen gemaakt.
Vanuit de gemeente kunnen deze kasten geplaatst worden, maar onderzocht zal moeten worden op welke plekken deze nuttig en nodig zijn.
De concrete vraag aan de gemeente is om vleermuizenkasten op te hangen en zo natuurlijke muggenbestrijding te creëren.

Vliermuizenkasten ophangen in de buurt van waterpartijen in de verschillende wijken. Zodoende krijgen de (vaak bedreigd) vliermuizen een veilig onderkomen en worden muggen rondom de waterpartijen goed onder controle gehouden.

Hoe ben je op dit initiatief gekomen?

Als de zon ondergaat is het heerlijk om vliermuizen rond te zien vliegen, zeker als je weet dat ze ook enorm veel muggen opeten. De wateren in Hoorn worden steeds warmer en dit bevorderd de muggenpopulatie, wat beter manier om dit te bestrijden dan wilde vliermuizen aan te trekken door kasten voor ze te plaatsen?

Wanneer is het initiatief geslaagd?

Een bestrijding van muggen in de stads en het verbeteren van de natuurlijke ecosysteem. Ook het helpen van bedreigde soorten.

Wat wil je zelf doen om dit initiatief te realiseren?

Informatie inzamelen van partijen in de regio die al vliermuizenkasten geplaatst hebben. Assisteren in het zoeken van locaties en plaatsen van kasten.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

H.

2021-10-28 13:56:30

Ik ben voor Ik ben voor
Goed plan! Kan dit ook op kleine schaal? Particulier?

N

2021-10-26 18:32:26

Ik ben voor Ik ben voor
Prima plan

Deel dit initiatief