Mooi Hoorn: de Westfriese studentenstad

Inzending initiatievenmarkt 2019
 • Eigenaar idee:
  Lisa Klinkenberg
 • Ingediend:
  27 oktober 2019
 • Weergaven:
  30353
 • Stemmen:
  29
Update: 11-11-2019

Dit initiatief wordt niet uitgenodigd voor de initiatievenmarkt. De gemeente steunt de wens om meer MBO, HBO en WO onderwijs naar Hoorn en de regio te trekken. Hier wordt ook actief aan gewerkt. De gemeente is hierin echter afhankelijk van de onderwijsinstellingen. Dependances zijn vrij duur en er is ook juist een trend om opleidingen te centraliseren. We zetten nu vooral in op kansrijke initiatieven die aansluiten bij sterke economische sectoren in de regio, zoals agrifood, zorg, techniek, bouw. Hierin proberen we te komen tot zogenaamde ’tripple helix’ samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. Kortom: een heel mooi idee, maar niet een idee waar de raad nu direct invloed op kan uitoefenen.

Hoorn heeft relatief veel middelbare scholen. Na het behalen van een VMBO diploma kan de student een MBO opleiding volgen bij het Horizon college. Maar een HBO of WO student kan in Hoorn niet terecht. Deze studenten moeten uitwijken naar Alkmaar, Amsterdam of verder wanneer ze niet (te ver) willen verhuizen. En zelfs wanneer de studenten dit wel willen, worden ze belemmerd door de overbelaste huizenmarkt in studentensteden.

Een aantal jaar geleden studeerde ik in Amsterdam en pendelde op en neer. Ik bleef bewust bij mijn ouders in Hoorn wonen omdat 1) ik liever geld opzij zette voor een toekomstige koopwoning i.p.v. geld verliezen aan een veel te dure huurkamer in Amsterdam en 2) ik me thuis voelde in Hoorn. Veel vrienden en mede-studenten uit de regio (bijv. Enkhuizen) kozen hier ook voor. Wel beaamden ze dat een hogeschool of universiteit in de regio fijn zou zijn.

Niet alleen zou een hogeschool of universiteit fijn zijn voor aankomende studenten, ook is het een mooie kans voor de werkgelegenheid. Een hogeschool of universiteit creëert nieuwe banen. Daarnaast maakt het voor bedrijven aantrekkelijk om te vestigen in Hoorn, gezien de aanwas van pas afgestudeerden.

Uiteraard hoeft de hogeschool of universiteit geen grote HvA, UvA of VU te worden met tienduizenden studenten. Dat is voor de korte termijn uiteraard niet haalbaar. Eventueel kan er wel geëxploreerd worden of een bestaande school (bijv. Inholland) hier een kleine locatie wil/kan beginnen, startend met een klein aanbod van opleidingen. Een hogeschool of universiteit in Hoorn zou een waardevol langetermijn initiatief zijn om de werkgelegenheid, zichtbaarheid en cultureel kapitaal van onze mooie stad te vergroten.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

Y.

2019-11-04 17:17:36

Ik ben voor Ik ben voor
Een win win situatie, want trekt meer jongeren, thuisblijven wonen scheelt veel kosten en jongeren vestigen zich nadien eerder blijvend in deze regio, waardoor balans tussen vergrijzing beter wordt.

Y.Kostelijk

2019-11-04 17:11:49

Ik ben voor Ik ben voor
Een erg mooi en goed idee waardoor jongeren uit Hoorn &de regio ook vaker in westfriesland blijven wonen en niet na beeindigen vd studie in de stad van hun studie blijven "hangen".

Ellis Castenmiller

2019-11-03 17:19:04

Ik ben voor Ik ben voor
Helemaal voor! Ik houd van jonge mensen en van de invloed die zij op een stadscultuur hebben. Ze houden ons en de stad jong. Laten we hen hier kansen op hoger onderwijs bieden.

Rebekka van Straalen

2019-11-02 06:33:08

Ik ben voor Ik ben voor
Wat een fantastisch idee!! Iemand ook eerder al eens opgevallen dat studentensteden veel prettiger zijn om te bezoeken? Meer studenten in een stad betekent dat de stad hun energie overneemt: ze zijn gretig, hebben zin in de toekomst en zijn altijd op zoek naar innovatieve verbeteringen. Geweldig.

l

2019-11-01 20:56:09

Ik ben voor Ik ben voor
Ik vind dit een super goed idee! Je ziet nu helaas dat veel jongeren uit de stad vertrekken omdat ze toch ook in Amsterdam, Utrecht of Rotterdam gaan wonen. Dat terwijl zij de nieuwe generatie van Hoorn zijn. Het zal de stad gezelliger maken en er zullen meer tentjes en voorzieningen komen.

Sydney Groot

2019-11-01 13:45:54

Ik ben voor Ik ben voor
Helemaal mee eens! Nu gaan alle hoger opgeleiden ook weg uit Hoorn wat heel jammerlijk is.

Deel dit initiatief