Klimaatalarm Hoorn

duurzaam
Wij zijn ervan overtuigd dat de tijd is gekomen om samen het roer om te gooien.
 • Eigenaar idee:
  Kirstin Buis
 • Ingediend:
  21 januari 2021
 • Weergaven:
  33207
Update: 15-03-2021

Klimaatalarm 2021 Hoorn Wat was het mooi om te zien hoe jong en oud op zondag 14 maart samenkwamen aan de Westerdijk in Hoorn om alarm te slaan voor het klimaat. Met het toestromen van de mensen vormde zich langzaam een spinnenweb. Hierdoor konden we, voor de veiligheid, makkelijk afstand van elkaar houden. De boa’s keken van een afstandje goedkeurend toe. In het midden van het spinnenweb plaatsten we een grote aardbol. ‘Het klimaat hangt aan een zijden draad’ was te lezen op onze banners. De sfeer was gemoedelijk maar tegelijkertijd werden de ernst en de noodzaak door ons allemaal gevoeld. We luisterden naar de landelijke uitzending, gepresenteerd door Aldith Hunkar. Even voor drie uur klonk een prachtig, indringend spoken-word optreden van Maaike Boumans door de speakers, waarna het kabaal losbarstte. Toeters, bellen, trommels, deksels, pannen, fluiten, ratels, scheepshoorns en zelfs kerkklokken klonken minutenlang over het plein. We sloegen letterlijk alarm. Zelfs vanaf het water werd een lawaaierige bijdrage geleverd: Watertaxi Hoorn en de supscholen Sup Spirit uit Hoorn en Cup of Sup uit Broek op Langedijk waren hoorbaar van de partij. Ook de komende tijd zullen we van ons laten horen. We hopen hiermee te bereiken dat het klimaat hoog op ieders agenda komt te staan en dat de urgentie over het hele politieke spectrum gevoeld zal worden. Op onze Facebook en Instagram pagina’s ‘Operatie Klimaat Westfriesland’ kunt u foto’s en filmpjes vinden van het Klimaatalarm in Hoorn. Ook zullen wij hier onze nieuwe acties posten, we hopen u te zien bij een van deze acties! (geschreven door Kirstin Buis)

Hoorns Klimaatalarm 2021

Op 14 maart wordt er in 40 steden in Nederland een Klimaatalarm gehouden. Ook Hoorn doet mee. Van 14:00 tot 15:00 staan we aan de Westerdijk samen stil bij het klimaat . Letterlijk! Want lopen is nu helaas niet mogelijk vanwege de Coronamaatregelen.

Ook roepen we iedereen op om 15.00 hun wekker, telefoon o.i.d. te luiden. We hopen dat ook kerken mee willen doen door hun klokken te luiden, dat scholen hun zoemer gebruiken en schepen hun scheepshoorn zullen laten horen.

Sluit jij aan?

Mijn naam is Kirstin Buis. In het dagelijks leven ben ik verpleegkundige op een Spoedeisende Hulp en in mijn vrije tijd ben ik actief als vrijwilliger voor Milieudefensie. Ik geef hier invulling aan door me in te zetten voor Operatie Klimaat Westfriesland. Ik ben bezig met verschillende acties waarmee ik onze stad en regio mooier en schoner hoop te maken. Mijn motivatie komt voort uit mijn zorgen om de wereld en de toekomst van mijn kinderen. Ik hoop op deze manier mijn steentje bij te kunnen dragen aan een betere wereld. Ondertussen heb ik al een club mensen om mij heen mogen verzamelen die mij helpen met de organisatie en op de dag zelf. Deze groep breiden we graag uit.

Waarom ‘het klimaatalarm?’

Wij zijn ervan overtuigd dat de tijd is gekomen om samen het roer om te gooien. Wij willen graag de aarde voor onszelf en de toekomstige generaties leefbaar houden. Hiervoor is het nodig dat de landelijke en lokale politiek grote stappen zetten, wij roepen ze daartoe op. Onze eis is een eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Samen zorgen wij dat iedereen kiest voor het klimaat! Kom je ook?

Het Klimaatalarm wordt vanuit een landelijke coalitie van onder andere Milieudefensie, Greenpeace, Grootouders voor het Klimaat, Oxfam Novib en FNV georganiseerd. Uiteraard zullen wij de corona maatregelen nauwkeurig opvolgen.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond

Extra handje

Je kunt meehelpen op de dag van de Klimaatmars. Er zijn verschillende taken te vervullen. Bijvoorbeeld: spullen klaarzetten, deelnemers registreren, toezicht houden etc.
Nieuwe aanmelding: Mila - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Geluidmakers

We willen graag door heel Hoorn te horen zijn. Doe jij mee door om 15:00 lawaai te produceren? (auto toeters, luiden van kerken, sirenes, scheepshoorns)
Nieuwe aanmelding: Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Megafoon

Voor wat extra geluid kunnen we dit goed gebruiken.
Nieuwe bijdrage: Gulle gever - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt

Meedenkers

Je kunt meedenken over de invulling van de Klimaatmars in Hoorn in de aanloop naar 14 maart. Vanuit de landelijke coalitie worden structuur, handleidingen en begeleiding geboden. Daarnaast is er volop ruimte voor eigen inbreng en ideeën.
Nieuwe aanmelding: Esther de Graaff - Bekijk alle aanmeldingen

afgevinkt

Veiligheidshesjes

Deze zouden we graag willen lenen, veiligheid voor alles.
Nieuwe bijdrage: Gesponsord door de klimaatcoalitie - Bekijk alle bijdragen

afgevinkt