Hoorn, beweeglijke stad: laat je zien vanaf het nieuwe stationsplein

Inzending initiatievenmarkt 2019
 • Eigenaar idee:
  Mireille Struik
 • Ingediend:
  4 november 2019
 • Weergaven:
  40006
 • Doel:
  Steun van de raad
 • Stemmen:
  45
Update: 11-11-2019

Dit initiatief wordt niet uitgenodigd voor de initiatievenmarkt. Leuke ideeen voor een mooier stationsgebied. De (her)ontwikkeling van het stationsgebied en de locatie Pelmolenpad/Prisma maakt onderdeel uit van het lopende project Poort van Hoorn. Hierbinnen wordt te zijner tijd nadrukkelijk ook gekeken naar de inrichting van de openbare ruimte in het gebied tussen het station en de binnenstad, samen met de stad. Voor meer informatie: www.poortvanhoorn.nl

Het stationsgebied gaat op de schop en mijn verlangen dat dit deel van Hoorn zichtbaarder en voelbaarder aansluit op de rest van de stad, kreeg ineens vormen! Ik zie een stationsgebied voor me dat me op weg helpt de andere centra te ontdekken: de oude binnenstad, de moderne binnenstad, het watergebied/parken, het havengebied… enz. Een vernieuwing die samenhang brengt die ik nu mis. Een vernieuwing die het al eeuwen dynamische Hoorn nodig heeft.

Wat een kans! Er ontstaat ruimte voor nieuwe dynamiek op een locatie die altijd dynamisch is: een stationsplein. De plek voor dagjesmens, verblijfstoerist, inwoner, student, forens die arriveert/vertrekt, maar dus ook even kan blijven. En de plek waar je speciaal naar toe komt omdat je weet ‘hier gebeurt altijd iets, even checken’. Waar vroeger de hoofdrol voor dynamiek in de haven was weggelegd, ligt die nu bij het station, precies de andere kant van de stad, aan het spoor. Een mooie kans om beide gebieden actief met elkaar in verband te brengen. En duurzaam vervoer (trein) verder te stimuleren.

Een reuzenaquarium, een wandelpad rond de stad en muziek: dat zijn mijn 3 ingrediënten voor samenhang. Want eerst is het denk ik belangrijk een reden te hebben naar het plein toe te gaan, een attractie. Mijn idee is een reuzenaquarium met goudvissen te plaatsen op een plein waar je veilig met je kleine driewielertje over fietst, met je rollator kan rollen en kan flaneren. Iets dat aandacht vraagt en trekt, over ‘water’ gaat (Hoorn = waterstad!) en levendig is.
Samen met een opvallend wandelpad dat je uitnodigt een wandeling langs het IJsselmeer te maken en moderne muziektenten op strategische plekken erlangs, verbind je het stationsgebied aan de rest van de stad. Een aquarium mag ook iets anders zijn: een reuzen dorpspomp?

Waarom muziektenten? Omdat mensen naar buiten willen voor ontmoetingen en omdat we weten dat het goed is voor onze gezondheid. Omdat Hoorn een stad is die bulkt van de culturele activiteiten waaronder veel hedendaagse muzikanten. Ik kan ze niet lang niet allemaal benoemen, Johan, Beans en Fatback, Tim Knol zijn de eersten die mij te binnen schieten. En het borrelt en bruist door, een kwaliteit die Hoorn niet de laatste twee jaar heeft ontwikkeld, dat is een jarenlange kwaliteit. De muziektenten nodigen ook weer jong en oud uit zich te laten horen. Als het er meerdere zijn, verlaagt dit de drempel om ze te omarmen en te gebruiken naar mijn idee. Een muziektent hoeft misschien niet altijd een plek te zijn die alleen maar functioneert als er veel publiek is. Een goed en geïnteresseerd publiek kan al voldoende plezier geven.

Tot slot: hoe zie ik dat wandelpad en de relatie met de andere delen van het centrum voor me? Als je je ijsje of je koffie op het stationsplein hebt genoten, wandel je via het wandelpad de Westerdijk waar je een volgende muziektent passeert. Het wandelpad volgt ook bestaande paden. Langs de hele route krijg je duidelijke wegwijzers aangeboden die je als het ware influisteren:

“Als je hier in gaat, kun je winkelen.”
“Als je hier in gaat kun je even genieten op het terras.”
“Als je hier in gaat zie je meer van de oude stad en de haven.”
”En als je hier in gaat, kun je lekker zwemmen en misschien wel theater genieten.”
Het lange uitnodigende pad om alle centra heen gaat via de Noorderstraat terug naar het station.

Er zijn ook vertakkingen, koppelingen of verlengingen te maken richting Julianapark naar meer leuke dingen. (Sydney Groot en zijn idee voor een ‘parktheater’ b.v.) Het is een pad dat helpt de stad vanuit een andere invalshoek te benaderen, de buitenkant.
De blik op dat wat we nu centrum noemen, zal er door veranderen en met het doel meer een gevoel van ‘ontdekking’ op gang te brengen. Je dwaalt er even rond of je blijft wat langer, gaat terug naar het pad en komt later opnieuw. Hopelijk is het een leuke ondernemersprikkel.

De belangrijkste ingreep van mijn idee zit aan de start denk ik: een schitterend pad neerleggen dat uitnodigt een wandeling te maken. Een pad dat je prikkelt kijkjes ín de stad te nemen (net als het idee dat ik opving van de heer E. Wagenaar om wandelpaden in de stad meer aan elkaar te koppelen.)

Dat is dan de samenhang die ik wens. Samenhang in een stad waar ik eigenlijk niets mee 
heb… J En juist dat is de bron van mijn idee – want als inwoner wil ik heel graag wél wat hebben met Hoorn en voluit genieten van de combinatie van dynamische stad langs spoor en water. Een gevoel dat ik vervolgens ook kan verkopen aan iedereen buiten de stad: kom hier wandelen, buiten zijn, ontspannen én ontdek de aantrekkelijke mogelijkheden van de verschillende binnensteden: de oude stad, de haven, de ‘nieuwe’ binnenstad.

Het is niet voor niets dat dit nog niet bestaat: er is een kwetsbare kant aan het idee van een aquarium. Maar ja, ik zie het wel helemaal voor me. En dat kan ook het goede begin zijn van een onderzoek naar haalbaarheid van een plein met in elk geval de functies die mij zo leuk lijken! Toch?

En jong en oud een goede reden geeft naar buiten te gaan: “kom jongens, we gaan even kijken op de …. (kleur?) Steen! En daarna ‘het rondje Hoorn’.

Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Alle reacties

Carine de Molennaar

2019-11-20 10:30:24

Ik ben voor Ik ben voor
Wat leuk dat je zo enthousiast bent! Geweldig idee! Het idee van fonteinen uit de grond ipv een aquarium spreekt mij ook heel erg aan. Ik ga je idee delen op Facebook!

Laurens

2019-11-08 16:58:17

Ik ben voor Ik ben voor
Wel een leuk idee, hoewel ik zelf weinig heb met een aquarium. Maar over enkele jaren zal men de auto uit de binnenstad weg willen hebben. Ik zou zeggen dat een plan van zo’n schaal met het oog op de toekomst gelijk volledig moet worden aangepakt. Misschien met gratis publiek transport.

Klaas

2019-11-08 11:49:50

Ik ben voor Ik ben voor
Misschien IPV aquarium een andere waterplek. Ik ben altijd gefascineerd door van die fonteinen die vanuit de stoep op onverwachte ogenblikken waterstralen lanceren naar andere plekken die het water dan weer doorgeven aan elkaar. Kinderen zijn hier ook dol op, zomerse afkoeling. Met kleuren!

Connie

2019-11-08 11:33:43

Ik ben voor Ik ben voor
mooi idee dat wandelpad...

Deel dit initiatief