Het geheim van de haven

Historische wandeling langs oude schepen, havens en pakhuizen

Historische haven

Hoorn heeft haar bestaan aan de ligging aan het water te danken. Wij van Stichting varend erfgoed kunnen je urenlang vertellen over alle historie uit de mooie haven van Hoorn. Daarom hebben wij het idee bedacht om onze verhalen te bundelen in een route. Met een educatieve wandeling willen we meer aandacht en interesse wekken voor Hoorn als historische havenstad en de historische schepen die er liggen.

Ideeën genoeg

Op basis van een wandelroute door de haven van Hoorn, willen wij geïnteresseerden op bijzondere locaties in de stad inzicht geven in “het geheim van de haven”. Bijvoorbeeld een interactieve route ondersteund met filmpjes, digitale schilderijen en verhalen die je door middel van je mobiele telefoon kunt bekijken en beluisteren. Voordat we hier al onze ziel en zaligheid in stoppen, is het fijn om te weten hoe enthousiast anderen zijn. Vind jij dit ook een goed idee en zou jij gebruik willen maken van deze route? Steun ons en ‘stem voor’.

Vroeger en nu

Vele sporen zijn nog duidelijk terug te zien. Denk aan de prachtige grachten, de imposante pakhuizen, de iconische hoofdtoren en de vuurtoren. Veel is echter ook met de tijd verdwenen. De grachten zijn dichtgegooid en de havens zijn dichtgeslibd, zoals bv. het Julianapark. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar enorme scholen Zuiderzeeharing zwommen vroeger langs onze stad en de stank van walvisspek dat tot traan gekookt werd op het Oostereiland, was door de hele stad te ruiken. Tientallen enorme houten schepen lagen op de vele werven bij de Karperkuil, waarbij je het zagen en kloppen hoorde en de teer rook. Het maakte Hoorn tot een levendige havenstad die een groot deel van de bevolking werk gaf.

Wil jij het geheim van de haven weten?

Wij hebben verhalen genoeg, willen jullie ze horen, zien & beleven? Geef dan je stem en steun ons!

Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • geprobeerd

Deel dit initiatief