Dichter bij elkaar

Is Hoorn klaar voor een nieuw geluid op geschreven woord?
 • Eigenaar idee:
  Bettina Reus
 • Ingediend:
  16 augustus 2021
 • Weergaven:
  29638

Er is weer ruimte voor nieuwe leden om ons team te versterken met nieuwe prikkelende ideeën.

Met groot enthousiasme zijn we weer van start gegaan op 10 februari 2022. De thema’s die er aan kwamen zoals carnaval en Koningsdag zijn meegenomen in onze gedichten. Ook neemt ieder lid nu een idee mee voor de volgende keer zodat we allemaal een inbreng hebben over een thema. Origineel gedicht was schrijf iets over Hoorn wat heb jij met de stad en nu gaan we voor de volgende keer iets dichten over de kunstwerken langs de Dijk in de stad. De leden gaan zelf ook meer aan de gang met nieuwe thema’s. Zo is iemand bezig met de havenconcert en kijken of we daar iets mogen voordragen en bij boerderij de Woid willen we kijken of we daar iets mogen voordragen over thema dieren. Daar is weer een ander lid mee bezig.

Juist het uitbesteden geeft meer eenheid, ik hoef niet alles zelf te regelen heb ik ondervonden. We zijn nog steeds enthousiast en blij met onze schrijversclub. De rede dat er nu weer meer uitbreiding is dat er twee leden niet meer geheel mee doen met het dichten. De een is druk bezig met andere woonplek en heeft aangeven wellicht weer terug te komen. De ander komt als hij zich met het thema kan inventariseren en de energie heeft. Zo heeft ieder de ruimte om toch erbij te blijven maar geen verplichting om altijd te hoeven komen.

Update: 24-01-2022 Bettina heeft een leuk interview gegeven over haar initiatief. Lees het hier. 
Update: 14-12-2021 Schrijversclub ‘Dichter bij elkaar’ is trots op het eerste resultaat. Het is een hele uitdaging om met 7 mensen een gedicht te maken waar we ons allen bij kunnen vinden. Maar het respect en de afspraak die we gemaakt hebben om samen een gedicht te maken is voor iedereen wel haalbaar gebleken. Ze leren van elkaar en durven elkaar feedback te geven. Volgend jaar gaan ze hopelijk weer voortvarend verder. Klik hier voor het kerstgedicht.
Update: 12-11-2021 Initiatiefneemster Bettina kijkt met veel plezier terug op een geslaagde eerste avond! Gister was de eerste samenkomst van haar initiatief: Dichter bij elkaar. Acht stadsmakers met dezelfde passie kwamen samen om gezamenlijk een gedicht te maken. 👉Binnenkort meer nieuws hierover.

Samen schrijven

Mijn streven is om samen met muzikanten en schrijvers woorden om te zetten naar een herkenbaar verhaal waar Hoorn voor staat. In Hoorn kennen we vele evenementen die jaarlijks terug komen. De gezamenlijke activiteiten die wij organiseren zoals havenconcerten, stadsfeesten, festivals, viering 4 en 5 mei, markten e.d., geven een gevoel van saamhorigheid. Laten we samen met mensen die van schrijven en onze stad Hoorn houden op muzikale wijze een ode brengen aan stadsbewoners en bezoekers. Zo kunnen ze meegenieten met ons gevoel van verbondenheid.

Wie ben ik

Mijn naam is Bettina Reus en ik maak al mijn hele leven lang gedichten met verschillende stromingen. De natuur, liefde, verdriet, pijn en mijn moeder zijn onderwerpen waar ik over heb geschreven. Verwardheid, dementie, corona en op zoek naar de ware zijn ook onderwerpen waar ik met regelmaat mijn gedachten over heb laten dwalen. Drie bundels zijn er uitgegeven waar ik zeer trots op ben. Ik liep al langer met het idee rond om samen met andere mensen uit Hoorn iets te doen. Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit graag zouden willen doen. Mijn ervaring om gedichten ten gehore te brengen op klanken heb ik vorig jaar mogen ervaren tijdens de Cultuur proeverij in Hoorn. Ik werd gevraagd om mijn gedichten voor te dragen tijdens de 3x Montmartre bezichtigingen van Kunst in de kas en ik had bij toeval een muzikale vriend die samen met mij het project heeft gedaan om muziek onder mijn gedichten te zetten. Dit werd goed ontvangen door het publiek.

Samen

Het idee is om maandelijks bij elkaar te komen en samen een onderwerp aan te pakken. En dan: Graag zou ik met mensen schrijven om het wat toegankelijker te maken en om specifiek de jeugd te laten inzien dat muziek en het gesproken woord elkaar versterkt om jezelf op deze manier te uiten. Ik ben benieuwd hoeveel mensen uit Hoorn deze passie of hobby delen.

Foto Roode Steen: Benno Ellerbroek
Lees meer
 • idee
 • verbinden
 • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond

Leden 'Dichter bij elkaar'

Lijkt het jou ook leuk om in groepsverband te komen dichten? Meld je aan en we komen graag met je in contact.

afgevinkt