Clean2A

We gaan iets knotsgeks doen, we bouwen een VOC-schip van jouw afvalplastic!
Update: 20-11-2020

Project 1.2, de werkboot.
We zijn druk bezig met project 1.2, de verbeterde werkboot. Deze werkboot wordt samen gemaakt met jongeren van Werksaam en vrijwilligers. Dit project is opgericht zodat deze jongeren makkelijker een aansluiting kunnen vinden tot de arbeidsmarkt. Door ritme, samenwerking en ervaring op te doen. De werkloosheid onder jongeren is door corona erg hoog en daarom zijn zij enorm blij en enthousiast over dit project. Er staat al een duidelijk skelet van 6m lang en 1.5m breed, waarvan onbetwist gezegd kan worden: dit wordt een boot. Uiteindelijk leiden alle projecten naar het eindstadium: een 40 meter lang fluitschip van afval plastic.  Zij kunnen wel wat hulp gebruiken, wil jij hen helpen? Kijk hieronder bij de afvinklijst wat er nodig is.

Onze missie is simpel, iedereen laten denken: ‘’Weggooien is zonde’’. Daarom willen we ons verhaal vertellen en creëren we iets uit niets.

Update: 11-10-2019

Project 1, werkboot.
In augustus is Edwin ter Velde uitgevaren richting Amsterdam. Zeilend in zijn werkboot De Lankhorst, de eerste ooit die is gemaakt van afvalplastic, met een bemanning van twee. Lees er hier meer over.

Van Antarctica naar Hoorn

De poolreizigers Edwin en Liesbeth ter Velde zijn na een bijzonder avontuurlijke expeditie op de zuidpool (www.clean2antarctica.nl) neergestreken in Hoorn. Na eerder een terreinwagen gemaakt te hebben uit afvalplastic, aangedreven door zonne-energie, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging. De bouw van het Hoornse VOC fluitschip. Niet van eikenhout, maar gemaakt uit jouw afvalplastic.

Een wereld zonder afvalplastic

Het doel van het project is ’iedereen laten ontdekken; weggooien is zonde!‘ Afval bestaat niet. Er is toch geen molecuul in het materiaal veranderd? Afval is grondstof. Het is niet waardeloos, maar waardevol. En dat is wat het koppel steeds weer laat zien in hun uitdagende projecten.

Help mee en ervaar zelf: ‘weggooien is zonde!’

Met dit project hopen Edwin en Liesbeth zoveel mogelijk inwoners te inspireren om mee te helpen. Wanneer je zelf afvalplastic verzamelt, sorteert en in stukjes knipt, gebeurt er iets magisch! Je ervaart dan hoe het is om van afval een waardevolle grondstof te maken. Iedereen kan en mag mee doen. Denk aan:

  • Stadsjutten; het verzamelen van afvalplastic
  • Meebouwen aan de locatie en werkplaatsen
  • Meedenken over de ontwikkeling van sterke planken en balken gerecycled uit laagwaardig afvalplastic
  • Inbrengen van je kennis over historische schepen
  • Maken en uitvoeren van educatie programma’s
  •  … en nog eindeloos veel meer.

Begin klein, start vandaag

De bouw van het schip zal 5 tot 10 jaar in beslag nemen en brengt een aantal technologische en nog niet eerder opgeloste uitdagingen met zich mee. Dat maakt dat dit project een gedurfd avontuur is. Net als in de Gouden Eeuw, waarbij de Hoornse reder Pieter Jansz. Liorne (1561-1620) indertijd werd uitgelachen om het ontwerp dat hij had gemaakt voor het eerste fluitschip. Maar eenmaal gebouwd bleek het schip een groot succes te zijn. Wat Edwin en Liesbeth gaan doen is ook niet normaal. Toch zetten ze door, omdat met de bouw van dit schip oplossingen worden gevonden voor een schonere en duurzamere stad. Hopelijk wordt dit schip dus ook een groot succes. Maar ze beginnen klein, met een zeventiende-eeuws werkbootje van een meter of zes, dan een speeljacht, een spiegeljacht en vervolgens een fluitschip. Allemaal gemaakt uit afvalplastic en allemaal gebouwd om echt mee te kunnen varen.

Wil je meer weten? kom dan naar een van de informatie-avonden in Cinema Oostereiland of mail Edwin en Liesbeth, info@clean2antarctica.nl

Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • gerealiseerd

Deel jouw mening

*

Deel dit initiatief

Wat is er nodig om dit initiatief te realiseren?

Bouwers

Wordt vrijwilliger op de scheepswerf, kom een dagje mee klussen! Elke maandag, woensdag, donderdag & vrijdag zijn we van 08.30 tot 16.30 aan het bouwen. Vind je het leuk om hier mee te bouwen aan dit bijzondere project? Meld je aan en we verwelkomen je graag in het team!
nog 20 te gaan
0/20 aangemeld

Gereedschap

Je kunt ons helpen door gereedschap te doneren dat je zelf niet meer gebruikt, een oude vijl die al jaren in de garage ligt of die ene zaag die u eigenlijk nooit gebruikt? Wij gebruiken hem namelijk wel. Je zou ons een heel groot plezier doen door ze langs te brengen! We zitten op de schelphoek 6 (Marina Kaap Hoorn) ophalen kan mogelijk in overleg. Wat zoeken we? Bijvoorbeeld: handzagen, een boormachine, groffe vijlen, kleine en grote bouwklemmen, stanley mes, kleine en grote bijtels en scherpe schrapers.
nog 30 te gaan
0/30 aangemeld

Koffie

Koffie doneren is altijd goed, want er komen veel mensen hier om een handje te helpen of om even te kijken.
nog 3 te gaan
0/3 aangemeld