75 jaar vrijheid in Hoorn

Heel Hoorn Helpt
Toch vieren we vrijheid. Juist nu.

75 jaar Vrijheid in Hoorn (maar dan thuis…)

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Dat zouden we groots gaan vieren in het hele land – ook in Hoorn, Blokker en Zwaag. Maar alle voorbereidingen ten spijt voor de theaterroutes, tentoonstellingen, vrijheidsmaaltijden en zoveel meer: 75 vrijheid vieren we dit jaar noodgedwongen thuis. Daar passen we natuurlijk ook de Hoornse herdenkings- en vrijheidsactiviteiten op aan. Waar mogelijk zenden we ze online uit, sommige activiteiten schuiven door naar het najaar of naar volgend jaar. Hieronder hebben we enkele uitgelicht, het volledige programma is te vinden op de website: vrijheidinhoorn.nl

Online reportage

Door de maatregelen rondom het coronavirus kon de onthulling van de plaquette ter nagedachtenis van de Joodse Hoornse inwoners die zijn vermoord in de Tweede Wereldoorlog geen openbaar evenement zijn. De projectgroep 75 jaar Vrijheid in Hoorn maakt daarom een reportage in samenwerking met filmteam The Flying Dutchmen. Dit filmverslag zal kun je hier bekijken. Eddy Boom, voorzitter comité 40-45 Hoorn, vindt het goed dat er op deze manier toch aandacht is voor de onthulling. “Herdenken en vieren van vrijheid is zo belangrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het Joden verboden naar cafés en andere openbare plekken te gaan. Cynisch genoeg is dat nu voor ons beter invoelbaar dan ooit, maar toen was de situatie nog zoveel verschrikkelijker. Daarom laten we op deze manier in Hoorn zien dat we deze stadsgenoten niet vergeten zijn. Want vrijheid is nooit vanzelfsprekend, zeker nu niet.”

De trein vertrok om 12.18 uur

Christine Kerkmeijer – de Regt woonde in 1942 op de Noorderstraat, met goed zicht op het station. In haar dagboek ‘Hoorn in de verdrukking’ schrijft zij over deze zwarte dag, waarvan de impact voor velen nog niet duidelijk was. Zo stonden er nog mensen te zwaaien op het station. Misschien was dit een tijdelijke maatregel? Maar voor stadsgenoten als de 18-jarige Leo Vleeschdraager en zijn moeder Sara was dit het einde van hun levensreis. De jonge brood- en banketbezorger, die altijd fluitend door de stad fietste, werd net als zijn moeder vermoord in Sobibor. Niet alleen Leo’s naam staat op de plaquette die vanaf 20 april in de muur van het NS-station voor alle treinreizigers zichtbaar zal zijn. Ook de namen van de 14 andere Joodse oorlogsslachtoffers uit Hoorn staan daarop vermeld. De oudste was 62 jaar, de jongste slechts 6 maanden: de Joodse baby Hansje die in gevangenschap werd geboren.

Foto-onderschrift: Bewegwijzering tegenover het NS-station tijdens de tweede Wereldoorlog. Let op
het bordje ‘voor Joden verboden’ in het Noorderplantsoen (foto: Collectie Osinga)
Lees meer
  • idee
  • verbinden
  • gerealiseerd

Deel dit initiatief

Dit initiatief is afgerond